A kis Mukk - Csató Kata a Bábszínházban rendezett

A kis Mukk címmel idei utolsó nagyszínpadi bemutatóját tartja a Budapest Bábszínház május 7-én kedden: a Wilhelm Hauff meséjéből készült "zenés-bábos szőnyegvarázs" Csató Kata rendezésében látható.

A kis Mukk a Budapest Bábszínház hatodik bemutatója az idén. Wilhelm Hauff meséjét Markó Róbert írta színpadra, az előadás rendezője Csató Kata, a teret és a bábokat Julia Skuratova tervezte. A két művész már többször dolgozott együtt, párosuk jegyezte a Budapest Bábszínházban a Játszó-téren bemutatott Hamuban sült mese és a Hárun avagy a mesék tengere című produkciót is.
A kis Mukk zenéjét Darvas Benedek szerezte, a koreográfus Gaál Marianna. Az előadás dramaturgja Gimesi Dóra, a jelmeztervező Tomka Zsóka. A címszerepet Szolár Tibor alakítja, mellette Teszárek Csaba, Kemény István, Spiegl Anna, Hoffer Károly, Beratin Gábor és Pallai Mara játszik a darabban.

 

kis mukk edv 1721 640x403

fotók: Éder Vera, budapest-babszinhaz.hu


"Mit tehet az ember, ha apró termete és furcsa ruhái miatt mindenki kineveti, megalázza vagy semmibe veszi? Ha nincs se háza, se mezeje, se egyéb más jószága? Mit tehet, ha minden sarkon sivatagi szörnyek, vérszomjas oroszlánok és varázserejű vénasszonyok leselkednek utána? Használja, amije van: tiszta szívét, humorát, találékonyságát. Hátha így rangot kap, barátokat szerez, szerelemre lel végül" - olvasható a darab ismertetőjében.
Hauff hőse kisember, aki maga küzd meg minden akadállyal, amit az élet elé állít. Egy hős, akivel azonosulni tudunk, akiért éppen hús-vér embersége miatt szoríthatunk, akiről példát vehetünk – és akit végső soron "a tapasztalat bölcs emberré tesz, és ha külseje kissé fura is, inkább csodálatot érdemel, mint gúnyt vagy csúfolódást".

 

kis mukk edv 1650 800x348


Csató Kata rendező az olvasópróbán elmondta: gyerekkorában nagyon szerette a Hauff-mesét, ezzel az adaptációval pedig azt szeretné elérni, hogy a történet humora élvezhető maradjon, a nézők levonhassák a tanulságot, ugyanakkor a túlzott verbalitást és didaktikusságot is el szeretné kerülni.
Az előadásban szereplő két méter magas síkbábok igazi perzsaszőnyegekből készültek. A kisebb bábokhoz is szokatlan anyagokat használtak: találhatunk az alkotóelemek között bicikli- és varrógépkereket is.
Az Énekek éneke és az Ezeregyéjszaka meséi által inspirált dalszövegekhez Darvas Benedek eklektikusan keleti zenét komponált, amelyben a szitár, a török síp és több ütőhangszer is megszólal.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása