Koltai Róbert is rendez majd Szombathelyen - A jövő évadról

Weöres Sándor Szent György és a Sárkány című művét is láthatják majd a költő nevét viselő színház bérletesei, a darab június 22-ei centenáriumi díszelőadására hamarosan megkezdi a próbákat a szombathelyi társulat - jelentette be Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A darabot Valló Péter rendezi, a címszerepében pedig a szintén szombathelyi születésű Fekete Ernőt, a Katona József Színház színészét láthatja a közönség.


Az őszi kínálatban a nagyszínpadon Koltai Róbert rendezésében kerül színre Füst Milán Máli néni című darabja, a főbb szerepekben Kiss Marival és Trokán Péterrel, valamint Béres Attila rendezésében László Miklós Illatszertár című színművét láthatja a közönség Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán, valamint Csonka Szilvia főszereplésével.
A Márkus Emília-teremben Ivo Krobot rendezésében Örkény István Tótékja, valamint a szerző rendezésében Jeles András Egy résnyi ragyogás című műve kerül színre.


Tavasszal a nagyszínpadon Dés László-Geszti Péter-Békés Pál A dzsungel könyve című zenés mesejátékát mutatják be Valló Péter rendezésében, majd Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című darabja zárja a bérletes előadások sorát.
A Márkus Emília-teremben Hamvai Kornél Szigliget című művét mutatják be Balikó Tamás rendezésében, Molnár Ferenc Az üvegcipő című művét Valló Péter viszi színre.

 

weöres sandor szinhaz

Fotó: wssz.hu


Jordán Tamás hangsúlyozta: az évad bérletes előadásait úgy állították össze, hogy az a közönség igényeinek a lehető legjobban megfeleljen, de a művészi igényesség és tartalom se szenvedjen csorbát.
A bérleten kívüli tervezett előadások között szerepel az évadban egy nem mindennapi vállalkozás: Czukor Balázs próbálja meg egyedi értelmezésben színpadra állítani Babits Mihály Gólyakalifa című művét.


Hasonlóan új utakat keres a színház Jókai Mór a Kőszívű ember fiai című művének rendhagyó keresztmetszetű bemutatásával, amely során a főként diákokból álló hallgatóságot is bevonják majd az előadásba, bebizonyítva nekik, hogy érdemes elolvasni a művet még akkor is, ha amúgy kötelező olvasmány.


Jordán Tamás a sajtótájékoztatón Parais Istvánnal, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatójával közösen kiemelten szólt a Weöres Sándor-centenárium rendezvényeiről, amelyekbe a színház természetes módon, azok szerves részeként kapcsolódik be.
Már az év elejétől zajlanak színházi és a színház falain kívüli programok, ennek keretében jött létre Fekete Ernő Weöres Sándor-estje, a Mennyekbe vágtató prolibusz. Egész évben látogatható a színházban nyílt, A szavakkal kergetőző költő című Weöres Sándor-kiállítás is.


Május 19-én, vasárnap a Kámoni Arborétumban majdnem minden fa és bokor tövében Weöres Sándor versek és énekek hangzanak majd el, június 7-én Szombathely főterén pedig Jordán Tamás vezényletével hatszáz diák és érdeklődő együtt mondja majd el Weöres Sándor Valse triste című versét.
A színházigazgató a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy hatalmas az érdeklődés a Weöres Sándor Színház által kiírt országos drámapályázat iránt, amelyre a februári beadási határidőig 184 jeligés pályázat érkezett be. A pályázat eredményét a június 22-ei jubileumi díszelőadáson jelentik majd be.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása