Film a váci börtönszínházról ma este a Dunán!

A váci börtönszínház tagjairól készült Vasfüggöny című dokumentumfilmet tűzi műsorára a Duna World tévécsatorna május 8-án, szerdán, 19:55-től.

A filmről:

A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Egy külsős rendező, Rada Lilla irányításával évek óta működnek, mindenféle publicitás nélkül. A film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt, sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között, hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz.

 

 

A Váci Fegyház és Börtön elítéltjei Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálják. Az abszurd darab a kitaszítottság és a valahova tartozás, a vegetáció és a tartalmas élet, a jó és a rossz, a bűnhöz vezető okok kérdéskörét járja körbe egy valósnak vélt mulatság és a három szereplő ezzel kapcsolatos kétségei kapcsán. A társulat hat tagja felváltva alakítja a három szerepet.

 

A darab által felvetett kérdések kapcsán a játszók többek között a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember közegének és körülményeinek személyiségére gyakorolt hatásáról beszélnek – a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve mindebbe.

A film fontos célkitűzése, hogy segítsen az elítéltekkel kapcsolatos sztereotípiák eloszlatásában, és megmutassa a társadalomba való beilleszkedés nehézségeit számos elzárva töltött év után.

süti beállítások módosítása