May B - Beckett ihlette tánc a Trafóban

A francia Maguy Marin több mint harminc éve műsoron lévő, May B című koreográfiája látható a Trafó 200% tánc sorozatában, május 10-én és 11-én.

 

Ajánló:

 

Maguy Marinnek, a francia új tánc kiemelkedő képviselőjének 1981-ben született máig legjelentősebbnek tartott művéből, a May B-ből hiányzik minden hagyományosan táncnak tekinthető mozdulat. A koreográfia mára már tánctörténelem, de megdöbbentő ereje és hatása továbbra is változatlan.

Maguy Marin ahhoz a koreográfus nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai az 1980-as évek elején új értelmet adtak a kortárs táncnak Franciaországban. Meggyőződéses, szabad, elhivatott asszony, aki Maurice Béjart iskolájából kikerülve megtanulta a maga útját járni.

 

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

„A Beckett-írások ihletésére született előadás ugyanis az emberi lét perifériájáról, a vegetálás szintjén élők közösségéről tudósított kíméletlen nyersességgel, a szépítés, az esztétizálás, a stilizálás legkisebb engedménye nélkül.” (Fuchs Lívia (2007): Száz év tánc. Budapest: L’Harmattan.)

„A zombicsoport a fanfárok zenéjére ugyanúgy táncol, mint a klasszikus zenére: egyszerűen, de pontosan döngeti a ritmust. A May B.-nek az az ironikus kontraszt az alapja, mely a gazdagon árnyalt Schubert-zene és a ritmust döngető durva mozdulatok között feszül. (…) Disznóorral vagy egy troll mozdulataival és körvonalaival is a mi kortársaink, a mi hasonmásaink, a mi fivéreink ezek a torz alakok: zavarodottságunkat, tévelygéseinket jelenítik meg, szerves részei társadalmi létünknek, mindennapi tapasztalatainknak. De kik is ők valójában?” (Patrice Pavis (2007): La mise en scène contemporaine. Párizs: Armand Colin. Fordította: Freytag Orsolya, Lukovszki Judit és Miklós Eszter Gerda)

 

may b 9 bricage

 
Workshop a Maguy Marin Társulattal, Ennio Sammarco vezetésével

2013. május 11-én, szombaton, 10 és 12 óra között, Trafó Stúdióban a Maguy Marin Társulat tagja, Ennio Sammarco tart workshopot haladó és profi táncosoknak. A csoportos munka során a résztvevők egyénekként foglalkoznak majd saját mozgásuk szándékosságával: az idő, a ritmus és tér és a hallás megközelítésében dolgoznak a mozgásban levő testükkel.
Az olasz származású alkotó 1995-ben csatlakozott a Maguy Marin Társulathoz. Társulati tevékenysége mellett aktív egyéni koreográfiai munkát is folyat, amelynek középpontjában az egyén és csoport közötti egyensúly áll. 2004-ben Jean-Emmanuel Belot-val megalapította az előadóművészetek és képzőművészet határán mozgó Association Woot-t. 
Jelentkezés: Műhely Alapítvány, Eredics Lilla, workshop@c3.hu, +3670 427 34 75, +3614562045
Részvételi díj előzetes jelentkezés alapján 2013. május 8-ig befizetve: 2200 Ft, a helyszínen 2600 Ft.

 

may b 12 bricage

 
Compagnie Maguy Marin (FR): May B 
200% tánc sorozat
 
Táncosok: Ulises Alvarez, Romain Bertet, Kaïs Chouibi, Laura Frigato, Françoise Leick,
Mayalen Otondo, Dafné Koutsafti, Ennio Sammarco, Jeanne Vallauri, Adolfo Vargas

Koreográfus: Maguy Marin

Díszlet: Louise Marin

Zene: Franz Schubert, Gilles de Binche, Gavin Bryars

2013. máj. 10 - 11. - 20:30
Trafó
 
Forrás: trafo.hu

süti beállítások módosítása