Kortárs norvég darab Őze Áronnal az Aranytízben

Május 9-én Őze Áron és Kedvek Richárd főszereplésével mutatja be az Aranytíz az Elling és Kjell című kortárs norvég darabot.

Ingvar Ambjørnsen regényéből – Peter Næss közreműködésével – alkalmazta színpadra Axel Hellstenius az Elling és Kjell című színművet. A regényből eredetileg filmet készítettek 2001-ben, melyet a Legjobb Idegen Nyelvű Film kategóriában Oscarra is jelöltek. 
Most Őze Áron, Kedvek Richárd, Cseh Zsuzsa és Széplaky Géza szereplésével látható az V. kerületi Aranytízben, Hollós Gábor rendezésében, Domsa Zsófia fordításában.

ellingkjell 2

 

A darabról:

Az előzmények: A különösen érzékeny Elling 38 éves koráig meghittségben és szeretetben, de gyermeki létben, a külvilágtól teljesen eltávolodva élt az édesanyjával. Az anya gondoskodott róla, amíg meg nem halt. Ekkor Elling összeomlott és elmegyógyintézetbe került. Itt ismerkedett meg Kjell Bjarne-vel, a szelíd óriással, aki szintén a 30-as évei vége felé jár. Elling kimeríthetetlen fantáziavilágából nőkről és szexről szóló, kalandos történeteket mesél barátjának. Ezek a történetek tartják életben őket a nehéz időkben és az ígéret: ha jobban lesznek, az oslói önkormányzat jóvoltából terápiás céllal, kis, közös lakásba költözhetnek, ahol egyetlen feladat vár rájuk: új életet kezdeni és visszailleszkedni a normális emberek társadalmába.

 

A jelen: A beilleszkedésben Frank, a szigorú szociális munkás lesz segítségükre, aki kérlelhetetlenül küldi ki őket az Életbe. Ahogy telik az idő, mindennapos küzdelmek árán, kis győzelmeket aratva araszolnak a normális életvezetés felé. Közben a lakás (amolyan 'bolondok vára'), ahonnan egyre bátrabban merészkednek ki, más emberek számára is menedékké válik. Frank és Reidun személyében barátságot és szerelmet találnak, és olyan értékeket is felfedeznek magukban, amiről addig fogalmuk sem volt.

 

ellingkjell

 

Elling és Kjell (Bolondok vára)
Axel Hellstenius regénye alapján

Elling: Őze Áron
Kjell Bjarne: Kedvek Richárd
Frank: Széplaky Géza
Reidun: Cseh Zsuzsa

Fordította: Domsa Zsófia
Látvány: Fecsó Andrea
Rendező: Hollós Gábor

A bemutató előadás 2013. május 9-én 19 órától tekinthető meg.
Ezen kívül május 22-én 19 órától és a nyár folyamán (hűtött nézőtéren) is látható a darab az Aranytízben.

süti beállítások módosítása