Zsótér a Cseresznyéskertre készül - Mácsai Pál az Örkény jövő évadáról

Jó évadot zár az Örkény Színház, mégpedig úgy, hogy nem kellett kompromisszumokat kötni a nézettség érdekében. Erről Mácsai Pál, a teátrum igazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ebben az évben zárjuk a legjobb évadunkat a nézettség szempontjából, közel vagyunk a 100 százalékhoz, ilyen jó még soha nem volt - mondta Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója. Hozzátette: a repertoárban nem voltak kompromisszumok, és idén azt a nyomást sem érzékelték, hogy a közönség mindenáron nevetni, mindenáron kikapcsolódni szeretne. Most nagyobb kíváncsiság, nagyobb közéleti nyitottság érezhető a nézőtéren, és ez nekünk nagyon fontos - emelte ki.

A színházban a pusztító az unalom, minden más rendben van - vélekedett Mácsai. Kétségtelen, hogy minden új bemutatónk olyan, hogy bármennyire komoly dolgokra figyel, sokat lehet rajta nevetni. Műfajilag ezek tragikomédiák, vagy komédiák.

macsai

Fotó: orkenyszinhaz.hu


Azzal kapcsolatban, hogy a kutatások szerint a színházba járók többsége középkorú és magasabb státuszú nő, Mácsai Pál elmondta: "ezt én rég tudom". Mint mondta: talán van a színházban valami érzéki hatás, amire a nők fogékonyabbak. Tapasztalatai szerint a fiatalok gyakran járnak színházba, de a családalapítás idején kikopnak a férfiak és a nők is, amikor viszont a gyerekek nagyobbak, visszatérnek, "ha éppen szerencsénk van".

Mácsai Pál beszélt a következő évadról is. Elmondta: Zsótér Sándor a Cseresznyéskertet viszi színpadra majd, utána Mohácsi János rendezi a Képzelt beteget, vagyis a következő "egy klasszikus évadnak mutatkozik". Mácsai befejezi a Csoda és kósza című gyerekelőadást, és rendez egy olyan előadást is, amely kicsit a Nyugatra hasonlít. Ennek a munkacíme most Anyám tyúkja. Arról szól, hogy a magyar irodalom kötelező verseit, amelyeket mindenki ismer, vagy ismerni vél, elmondják. A legismertebb versekre kell gondolni, például: Szeptember végén, Anyám tyúkja, Mama, Föl föl dobott kő. Ettől nagyon sokat várok - mondta az igazgató.

Az Örkény Színházban jövőre rendez majd egy darabot Bagossy László is, az évad végén pedig a Stuart Mária kerül színpadra, Gáspár Ildikó, a teátrum dramaturgja rendezésében.

A teljes adás itt meghallgatható.

 

Forrás: inforadio.hu

süti beállítások módosítása