"Tartottam a megbélyegzéstől" - Vass György Kaszás-díj jelölt

Még Székely Gábor idején került az Új Színházhoz, azóta három igazgatóváltást is megélt Vass György, az idei Kaszás Attila-díj egyik jelöltje. A színésszel a Heti Válasz készített interjút. Szemléztük.

 

A Heti Válasz cikkéből:

 

A kérdésre, volt-e, aki árulónak nevezte azután, hogy Dörner György érkezése után is az Új Színházban (azóta Újszínház) maradt, Vass György elmondta, ilyen minősítést, legalábbis szembe, nem kapott. "Nem volt megbélyegzés. Tartottam tőle, hogy lesz, sőt mivel ez a folyamat még cseppet sem zárult le, kaphatok hasonlót" - tette hozzá. A színész úgy indokolta döntését, volt benne kíváncsiság is, "mert a pályázatból nem volt egyértelmű, pontosan mire gondolnak Dörnerék."

"Van a jó színház, meg a rossz színház. Ebben nincs baloldaliság vagy jobboldaliság. A néző pedig majd eldönti, hogy szereti-e azt, amit nálunk lát. Egy színész számára a legfontosabb az, hogy színpadon legyen, amíg csak megadatik neki" - fogalmazott Vass György.


A társulat új tagjairól elmondta, "lakva ismerszik meg az ember", volt, akikkel már korábban dolgozott együtt és volt, akiket nem ismert. "Most is csiszolódunk még. Vannak simogatások, ölelések, pofonok, de ez a színházzal együtt jár. Harmadévesként, 1996-ban kerültem az Új Színházhoz gyakorlatra, és azóta vagyok itt. De emellett játszottam a Fővárosi Nagycirkuszban, a Kamrában Schilling Árpád, a Gödörben Pelsőczy Réka rendezésében, most játszom a Szkénében, a Tháliában is" - sorolta a színész.


vass gyorgyAz Új Színház 'A varázshegy" c. előadásában


"Márta István vezetése alatt sokféle rendező jött Jirí Menzeltől Vidnyánszky Attiláig, Rudolf Pétertől Szikora Jánosig. És ahány rendező, annyiféle színház, ízlés, minőség, koncepció volt jelen. Ez előny, de egyben hátrány is volt. A régi Új Színháznak az adta meg az arculatát, hogy sokféle volt. Most Dörner Györgyék alapvetően magyar szerzők műveit szeretnék bemutatni, bízva a darab erejében, a szerzőből kiindulva, továbbgondolva próbálják meg interpretálni a műveket. Ezeket a darabokat ritkán játsszák Budapesten: miért ne lehetne ilyen színház is, ahol ilyen darabokat mutatnak be?" - vetette fel Vass György, akit nemrég Kaszás Attila-díjra jelöltek.

 

Ennek kapcsán elárulta, két előadásban is játszott Kaszás Attilával. Kapcsolatukról így mesélt: "Biztonságban éreztem magam mellette. Az Éjjeli menedékhelyben és a Hermelinben állhattam vele egy színpadon, és főleg a Gorkij-műben alakult ki köztünk szoros viszony, mikor Szatyint és a Színészt játszottuk. Attila derűs, pozitív kisugárzású személyiség volt. Nem a 'nagyhangon jól érzem magam' típus volt, hanem egy derültségében impulzív ember, akinek ehhez társult a tehetsége. A munkához való viszonya, a hozzáállása a színházhoz magával ragadó volt, és beszippantotta a vele dolgozó kollégát is. Jó érzés a jelölés, erőt és lendületet ad" - fogalmazott a színész.

 

A teljes interjú a Heti Válaszban olvasható.

süti beállítások módosítása