Négy országban turnézik a Budapest Bábszínház

Májusban és júniusban Kecskemét, Szabadka, Jönköping és Pozsony színházi fesztiváljain három előadással vendégeskedik a Budapest Bábszínház.

A Magyarországi Bábszínházak Találkozójának programjában a Pettson és Findusz szerepel, a svéd közönség az Übü király és a magyarok című produkciót láthatja, a szerb és a szlovák városba pedig a Lúdas Matyi utazik.


Sven Nordqvist „Pettson és Findusz”-történetei világszerte népszerűek az óvodás-kisiskolás gyerekek körében. A címszereplők: egy egyedül élő falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz.

Findusz – mint minden gyerek – ezer kérdést tesz fel, és ha nem tetszik neki valami, világgá megy. Pettson pedig – épp úgy, mint a felnőttek – szabályokat állít fel, olykor elveszti türelmét, de mindennél jobban szereti szeleburdi macskáját.

 

Pettson es Findusz foto Eder Vera

Pettson és Findusz (fotó: Éder Vera)

 

A magyar nyelven is kiadott könyvsorozat három kötetéből (Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt, A kandúr szülinapi tortája, Pettson karácsonya) Fekete Ádám egyetemi hallgató írt darabot, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábrendező szakos hallgatója, Bereczki Csilla állított színpadra diplomarendezéseként. A teret és a bábokat Lisztopád Krisztina tervezte, az élőben elhangzó zenét Márkos Albert komponálta. A címszerepeket Ács Norbert és Ellinger Edina alakítja. Kecskeméten, a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján május 11-én játsszák az előadást.

 

A Lúdas Matyi két régiós fesztiválra kapott meghívást. Az idén huszadik kiadását ünneplő Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál programjába, ahol a Budapest Bábszínház előadásai rendszeresen sikerrel szerepelnek, 2009-ben például a Líra és Epika nyerte el a legjobb előadás, valamint a legjobb bábok díját. A Lutfesten a produkció május 20-án látható.

Szűk egy hónappal később az előadást Pozsonyban, a „Kis hősök nagy világa” fesztiválon mutatják be.

 

Ludas Matyi foto Eder Vera

Lúdas Matyi (fotó: Éder Vera)

 

Az ötödik alkalommal, június 13. és 16. között megrendezendő nemzetközi bábfesztiválon a zárónapon látható az előadás, amelyet szintén az új bábrendező generáció egyik tagja jegyez. Fige Attila egyetemi diplomarendezése a Budapest Bábszínház ismert magyar meséket új feldolgozásban, friss szemlélettel színpadra állító előadásainak sorába illeszkedik, a hagyományos asztali bábjátékot rajzfilmes ötletekkel ötvöző, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató formában. Fazekas Mihály ismert történetéből Tasnádi István írt új darabot, az egyszerre groteszk és korhű bábokat Miareczky Edit tervezte, a zeneszerző Nyitrai László. A címszerepet a színház visszatérő vendége, Schneider Jankó, illetve Tatai Zsolt alakítja.

 

Az Übü király és a magyarok a jönköpingi előadó-művészeti biennáléra kapott meghívást. A Scenkonst programjában 16 svéd előadás és társadalmi, politikai kérdéseket boncolgató külföldi produkciók, továbbá szemináriumok, workshopok szerepelnek.

A Budapest Bábszínház 2011 októberében bemutatott produkcióját Kiss Csaba rendezte, a „történelmi ámokfutás bábokkal” műfajú előadás a drámai mű abszurditását, mulatságos tragikumát nagyítja fel.

 

Ubu kiraly es a magyarok foto Izsak Eva

Übü király és a magyarok (Fotó: Izsák Éva)

 

A Scherer Péter és Györgyi Anna által megformált, két „hús-vér” főszereplő mellett látványos bábtechnikák segítenek Jarry groteszk világának megjelenítésében. Az árnyjátékkal, vetítéssel, óriás figurákkal elmesélt történet egyik kuriózuma a hangszerbábok használata – melyek élnek, zenélnek és küzdenek a jók igazáért.

 

 

A biennáléra a Budapest Bábszínház mellett a szervezők olyan előadókat hívtak meg, mint a hazájában, Iránban betiltott, 2005 óta Franciaországban élő és alkotó Shabnam Tolouei, a pakisztáni Sheema Kermani alapította Tehrik-e-Niswan, azaz Női Mozgalom egy, a helyi nők jogaival rendelkező előadással, a hasonló témát saját országukra vonatkozóan egy klasszikus alapanyag, a Trójai nők című Euripidész-tragédia által feldolgozó grúz Royal District Theatre, valamint a Belarus Free Theatre. Az Übü király és a magyarok május 24-én és 25-én három alkalommal látható Jönköpingben. A társulat az elutazás előtt, május 14-én angol felirattal játssza az előadást a budapesti nézőknek.

 

Forrás: Budapest Bábszínház

süti beállítások módosítása