Szóról szóra - Miskolcon a Panodráma

A Panodráma Szóról szóra című előadása először szerepel vidéken. A romák elleni támadásokról készült dokumentumszínházi előadás a Miskolci Nemzeti Színházban május 12-én és 13-án látható.

 

A Panodráma ajánlója:

Strasbourg és Prága után Lyon és más nemzetközi turnék előtt most vasárnap és jövő hétfőn először lesz látható a PanoDráma Szóról szóra című verbatimszínházi előadása vidéken. Mégpedig éppen Miskolcon, ahol úgy döntött a bíróság, hogy a sajóbábonyi cigányok, akik szétverték a provokáló gárdisták autóját, nem csupán garázdaságban, hanem gyűlöletbűncselekményben is vétkesek.

 

A legnagyobb svéd napilap így ír az előadásról: "Egy nő beszél arról, hogy a férjét épp most gyilkolták meg, és hogy van nyom a hóban, a ház előtt. A rendőr nem válaszol, hanem előveszi a micsodáját, és lepisili a bizonyítékot. A PanoDráma Szóról szórája a gyöngysora az ilyen fájdalmas jeleneteknek, a szövegkönyv szó szerint a 2008–2009-ben a romákat érő, hat halálos áldozattal járó támadássorozatra vonatkozó autentikus közlésekből áll. A színrevitel telibe találja a kétségbeejtő jelent, amikor Magyarország nagyságrendben harmadik pártja az ország „cigányparazitáinak” kifüstölésére szólít fel, és zsidókról akar listát készíteni.” (Kristina Lindquist, Dagens Nyhetter)

 

pano 087


Az előadásban elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy a szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák. A több mint 60 órányi anyagból összeválogatatott idézetek tehát szó szerinti tolmácsolásban kerülnek színre. A túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel és polgármesterekkel Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Tatárszentgyörgyön, Nyíradony-Tamásipusztán, Lakon, Sajóbábonyban, Debrecenben, készített szöveges interjúk mellett filmes dokumentumok, a közszereplők és az utca emberének publikus megnyilvánulásai és a médiában megjelent kommentárok segítenek rekonstruálni a történteket.
 

pano 128


„Pont így volt egy francia ágy volt itten. Na most a kettő gyerek, a fiú az velem aludt, így. A fejük így volt, pont az ablak mellett. Én persze kint aludtam a szélen, hogy le ne essenek. ...halvány gőzöm se volt, csak azt vettem észre, hogy lobog a ház. Az utolsó lövés, az utolsó-, az már nagyot szólt. Arra keltem fel. Felugrottam. ... Az első ajtó a kijárati ajtó volt, a kulcs szabályosan beletört. Beletört a kulcs. Ez volt a szerencsém, és ezt izéltem én is, hogy- másképp nem, mert hogyha én kimegyek, mert pont így lövöldözött, pont így, az ajtóban szinte” - meséli Gyetinás Tibor a piricsei támadásról.

A Miskolci Nemzeti Színház Csarnokában vasárnap 18 órakor, hétfőn pedig 19 órakor kezdődő előadásokat közönségtalálkozó követi. Jegyek az mnsz.eu oldalon vásárolhatók.

 

pano 173


Panodráma: Szóról szóra

Előadják: BÁNKI Gergely, FEUER Yvette, HÁRS Anna, ORSÓS Róbert, ÖRDÖG Tamás, SCHERMANN Márta, SZAMOSI Zsófia, URBANOVITS Krisztina

Dramaturgia: BÍRÓ Dénes, GARAI Judit, HÁRS Anna, MERÉNYI Anna

Video: BÍRÓ Dénes, KORÁN Gabriella

Hangterv: KERESZTES Zoltán

Fénytervező: VIDA Zoltán

Koncepció és kreatív producer: LENGYEL Anna

Támogatók: OSI, Trafó, www.szinhaz.hu

 
2013. május 12. - 18 óra
2013. május 13. - 19 óra
Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása