Vasárnap elfoglalja a Honvédség az Erkel Színházat

Katonák, tisztek, altisztek, kormány- és köztisztviselők együtt nézik meg Erkel Hunyadi László című operáját május 12-én az Erkel Színházban. Az Operaház keresi az Opera Nagyköveteit is, valamint pályázatot ír ki a La Sylphide díszlet- és jelmezterveire.


Az Operaház közleménye:
 
A katonák és tisztviselők elöljárói javaslat alapján, jutalomként vehetnek részt az előadáson, amelyben a címszerepet az Operaház vezető tenorja, Fekete Attila énekli, Szilágyi Erzsébet híres áriáját pedig Fodor Beatrix tolmácsolásában hallják. Az előadás előtt Áder János köztársasági elnök levelét olvassák fel, majd beszédet mond Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Ókovács Szilveszter. Az estet számos protokollvendég tiszteli meg jelenlétével, többek közt Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere, Farkas Anikó kabinetfőnök, dr. Dankó István közigazgatási államtitkár, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Orosz Zoltán Honvéd Vezérkar főnök-helyettes és Szarka Gábor miniszteri biztos.

Ókovács Szilveszter hagyományteremtő szándékkal hívta életre a jeles alkalmat, azzal a céllal, hogy a Nemzeti Közszolgálati egyetem Hadtudományi és Honvédtiszt Képző karának hallgatóit, valamint a Ludovika Zászlóalj fiataljait is megnyerjék az opera műfajának. „A régi időkben a tiszti életforma része volt a zenei műveltség. Az Opera ennek az évenkénti meghívásnak a révén kíván muníciót nyújtani e műveltség megszerzéséhez és megtartásához. Ezért invitáltuk az Erkelbe a díszegyenruhás fiatalokat" – emelte ki a főigazgató.

okovacs

Fotó: Móricz Simon, nol.hu


Keresik az Opera Nagyköveteit:
A katonai akadémia hallgatóinak meghívása mellett a köznevelési intézményeket és zeneiskolákat érintő országos művészeti programot kíván megvalósítani az Operaház. Május 10-étől ehhez keresik az Opera Nagyköveteit. Huszonöt tapasztalt művész pályázhat a tisztségre, amellyel személyes kapcsolattartói szerepet vállalnak az iskolákkal, egyben azokat a feladatokat is ellátják, amelyek célja a diákok felkészítése opera- és balettelőadásokra. Figyelemmel kísérik továbbá a növendékek fejlődését, tanácsaikkal segítik őket, ugyanakkor az Opera figyelmét is a különleges tehetségekre irányítják. Az Opera Nagykövete segédanyagokkal illusztrált előadást, mini-kurzusokat tart az opera és balett világáról, ellátogat az OperaKalandban érintett iskolákba is, hiteles, személyes példájával elősegíti az elkövetkező budapesti operatúrák sikerét. A pályázati kiírásra magánénekesek, balettművészek, zenekari és énekkari művészek, karmesterek, rendezők, korrepetitorok és balettmesterek jelentkezését várják.

 
Pályázat díszlet- és jelmeztervre:
Az Operaház pályázatot hirdet továbbá a La Sylphide (A Szilfid) című balett díszlet- és jelmezterveinek elkészítésére. Fiatal, művészeti egyetemi végzettséggel rendelkező, vagy utolsó éves díszlet- és jelmeztervező hallgatók jelentkezését várják a 2014 tavaszán esedékes bemutató látványvilágának megalkotására. A pályázóktól teljes vizuális koncepciót várnak, így alkotótársak is jelentkezhetnek egységes díszlet- és jelmeztervekkel. A pályázatra klasszikus-romantikus stílusban készített alkotásokkal lehet jelentkezni. A pénteken kiírt pályázatok részletes leiratát az Operaház honlapján tették közzé.

süti beállítások módosítása