Színészosztályt indít Fullajtár Andrea

Fullajtár Andrea ősztől színészosztályt indít Zsámbéki Gáborral a Színművészeti Egyetemen. A Katona József Színház társulatának tagját többek között erről is kérdezte a Ványa bácsi blog. Lapszemle.

"Természetesen Gábor ötlete volt és nagyon örültem a felkérésnek. Őt mesteremnek tekintem, aki elindított a pályán, izgalommal várom a közös munkát. Eddig sem állt távol tőlem a tanítás: immár hat éve vezetek színésztábort Balatonföldváron" - mondta a Katona színésznője annak kapcsán, hogy ősztől egykori osztályfőnökével, Zsámbéki Gáborral indítanak közösen színészosztályt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

 

Fullajtár Andrea

Fotó: Hektor, origo.hu

 

A kérdésre, miben változott a kezdő színészek élete az elmúlt másfél évtizedben, Fullajtár Andrea így válaszolt: "Amikor mi végeztünk, még mindegyikünknek reális esélye volt arra, hogy Budapesten vagy vidéken, de szerződést kapjon. Ma már arra kell felkészítenünk a diákokat, hogy ez a szakma anyagilag is komoly kihívásokat tartogat. Számítaniuk kell rá, hogy a fizetésükből – ha lesz – nem fognak tudni megélni, ezért már a tanulóévek alatt gondolkodniuk kell más utakon: független színjátszás, közös produkciók az osztálytársakkal, castingokra járás. Az is nehéz, hogy nagyon megnőtt a vonzásköre a tévéműsoroknak, celebgyáraknak. Nekünk, akik színészeket fogunk képezni, azzal is szembe kell néznünk, hogy sok fiatal csak azért akar manapság színész lenni, mert arra vágyik, hogy a Jóban Rosszban vagy a Barátok közt szereplője legyen" - vélekedett Fullajtár Andrea.


A politika és a színház kapcsolatáról szólva, a színésznő elmondta, ha egyszer a Katonába egy nagyon megosztó igazgató jönne, velük is megtörténhetne hasonló, mint a Nemzeti Színházban, és szétszéledne a társulat.

 

"Az ambivalens ebben mégis az, hogy színházat csinálni könnyebb 'valami ellen', felszabadító erejű párbeszéd tud lenni. A Katona 30 éves évfordulója kapcsán visszaemlékezéseket tartunk és egy dokumentumestben feldolgoztuk a Katona alapítása körüli viszonyokat. Mintha ma ugyanez történne, szóról szóra, pedig akkor pártállam volt… Ment a vita a Nemzeti Színház 'nemzeti' jellegről, meg arról, hány párttag kell a szakszervezetbe. Zsámbéki kezdő rendezőként került oda, az is lehet, hogy hamar kiderült számára, nem így akar színházat csinálni és amikor elment, több színész ment vele, miatta; s abból lett a mai Katona" - mesélte Fullajtár Andrea.

 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása