Egy komcsi nyanya vagyok! - Csoma Judit monodrámát mutat be

Egy komcsi nyanya vagyok! címmel állítja színpadra idei utolsó bemutatóját a Katona József Színház május 17-én, a Sufniban. A monodráma szereplője: Csoma Judit.

A Katona ajánlója:

 

Az „Egy komcsi nyanya vagyok!” Dan Lungu első, magyar nyelven megjelent regénye, amely a ’90-es években játszódik. Egy nyugdíjas fémipari szakmunkásnő, Emilia Apostoae meséli el életét, sok humorral és (ön)iróniával. A történet vezérfonala a népszerű sztereotípia: „az előző rendszerben jobb volt”.

 

„…Minden hétvégén kirándultunk. Elmentünk a bukovinai kolostorokhoz. Nem volt könnyű benzint szerezni, de megoldottuk. Csak az nem tudott szerezni, aki nem akart. Aztán jött az a keserves idő, amikor a spórolás miatt, egyik hétvégén a páros, másikon a páratlan rendszámú autók közlekedhettek. De akkor is mentünk ide-oda. Fiatalok voltunk! Boldogok voltunk! Szép volt! Két évvel a forradalom után el kellett adjuk az autót! A benzin egyre drágult, másra kellett a pénz. Most még egy rollert se tudnék venni.”

 

komcsinyanya proba domolky daniel

Fotó: Dömölky Dániel

 

Dan Lungu román író, szociológus, politológus.1969-ben született a moldvai Botosaniban, jelenleg Iasiban él. A legnépszerűbb, legelismertebb, legtöbb nyelvre lefordított kortárs román író. Az „Egy komcsi nyanya vagyok!” című regényét eddig több mint 10 nyelven adták ki. Magyarul megjelent másik regényének címe: „Hogyan felejtsünk el egy nőt.”

 

Dan Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok!

Koszta Gabriella fordítása alapján a regényt színpadra alkalmazta Török Tamara és Csoma Judit

Játssza: Csoma Judit m. v.

A zenei munkatárs Keresztes Tamás, külön köszönet Jordán Adélnak!

Bemutató: 2013. május 17., 19:00 óra
Katona József Színház, Sufni
 
Forrás: Színház.hu, katonajozsefszinhaz.hu

süti beállítások módosítása