Könyv jelent meg Stephen Sondheim színházáról

Hiánypótló színházi témájú kötet jelenik meg a napokban, amely Stephen Sondheim életművét tárja a magyar olvasók elé, arra vállalkozva, hogy bemutassa, mennyiben változtatta meg ez a megalkuvást nem ismerő színpadi szerző a modern zenés színház arculatát.


borito stephen sondheim szinhazaStephen Sondheim, az amerikai zenés színház elmúlt fél évszázadának egyik legragyogóbb tehetségű alkotója, olyan korszakos jelentőségű musicalek zeneszerzőjeként és dalszövegírójaként vált világhírűvé, mint a Sweeney Todd, a West Side Story, a Company, az A Little Night Music vagy a Follies. Munkásságát számos Tony-díjjal, valamint a Dick Tracy című film egyik betétdaláért Oscar-díjjal ismerték el.

Sondheim a modern zenés színház ellentmondásos alakja, aki művészi pályája során hatalmas utat járt be. Divatja sosem volt igazán, kultusza annál inkább. Nincs még egy musicalszerző, akinek az életművével szinte tudományos alapossággal foglalkoznának, az ő művészetét és műveit azonban szülőhazájában évtizedek óta könyvek, tanulmányok sokaságában, valamint egy csak róla szóló folyóiratban elemzik. 

A Stephen Sondheim színháza című könyv arra vállalkozik, hogy a magyar olvasók számára is megmutassa, mennyiben változtatta meg ez a megalkuvást nem ismerő színpadi szerző a modern zenés színház arculatát. A kötet lapjain egyaránt megelevenednek a jól ismert és a jószerével elfeledett Sondheim-darabok, mindamellett feltárulnak a musicalek keletkezésének apró mozzanatai, bepillantást engedve a Broadway semmi mással össze nem téveszthető sajátos világába, illetve az eredeti bemutatók kulisszái mögé. 

A kötetet a magyar nyelvű Sondheim-előadások (többek közt a Centrál Színházban jelenleg is futó Egy nyári éj mosolya, valamint a Madách Színház és a Rock Színház korábbi produkcióinak) felidézése, részletes irodalomjegyzék és kronológia, valamint jó néhány, nyomtatásban korábban meg nem jelent fénykép teszi teljessé.


süti beállítások módosítása