Örkény-darabért harcol egy moszkvai társulat

Elképzelhető, hogy utoljára játszották Örkény István Tóték című darabját a moszkvai Osztrovszkij-színházban, amelynek új igazgatója egyelőre nem fedte fel terveit.

A drámát 7 éve mutatták be először a Moszkvai területhez tartozó teátrumban, és azt rendszeresen játszották. A közelmúltban azonban Szergej Bezrukov orosz sztárszínész személyében új igazgatót neveztek ki a teátrum élére, így bizonytalanná vált a társulat, a repertoár, és benne a Tóték sorsa is - mondta el Tatyjana Voronkina, az Örkény-színmű oroszra fordítója az MTI-nek. 


"Úgy játsszátok a darabot, mintha utoljára adnátok elő!" - kérte Valentyin Vareckij, a mintegy 70 fős társulat főrendezője a szereplőket a vasárnapi előadás előtt. A Tótékat Örkény István születésnapja tiszteletére, egyéves kihagyás után tűzték ismét műsorra.
Az előadás a nézők véleménye szerint kivételesre sikerült. "Mintha az életükért játszottak volna, katartikus élmény volt" - értékelték többen, közöttük Tatyjana Voronkina műfordító is az Osztrovszkij színészeinek játékát.

 

orkeny istvan

Fotó: orkenyistvan.hu


A fellépés után, még mindig felfokozott hangulatban megszólaltak a színészek is.  "Nemcsak az országban, hanem színházban is ilyen feszült a helyzet, ezért minden előadást úgy játszunk, mintha utoljára tennénk" - mondta Jurij Finyjakin, aki Varró őrnagyot alakítja a darabban. 
"Örkény zseniális dramaturg, ezért egyetlen szerep sem mellékes, és azokban annyi mindent fel lehet fedezni" - vélekedett Vlagyimir Baldov, Tomaji plébános megformálója.

Grigorij Firszov, a postás alakítója szerint igenis el lehet titkolni a rossz híreket. Néha jóindulatból okoznak fájdalmat az emberek.
"Örkény nagyon pontosan megértette és megírta a Tótékban azt, amit Shakespeare Hamlettel mondatott ki, hogy kizökkent az idő. Szerintem a színházunknak az a feladata, hogy felállítsuk a diagnózist, és a közönség maga jöjjön rá, hogyan lehet a Tótékban ábrázolt betegséget gyógyítani" - vélekedett a Cipriani professzort megformáló Vlagyimir Sztarosztyin"Tóték családtagjainkká váltak, a darab az életünk részévé vált, el sem tudom képzelni, hogy ezt a darabot kidobják a repertoárból" - mondta Olga Scselapina, aki Gizi Gézánét, a rossz hírű nőt alakítja.


Az előadás után Valentyin Vareckij főrendező szobájában gyűltek össze a színészek. Szobájának falán egy olyan fotó láthatü, amely Örkény Istvánt Jurij Tovsztonogovval együtt ábrázolja. A híres rendező a szentpétervári Nagy Drámai Színházban a hetvenes években állította színre a Tótékat. "Akkor még minden mondatért meg kellett harcolni a rendezőnek a cenzúrával" - magyarázta Vareckij, aki 1979-ben olvasta először a Tótékat, de a darabot csak 2006-ban sikerült színpadra állítania az Osztrovszkij-színházban.  "Van a rendezéseim között néhány előadás, amelyeket nem szégyellek, az egyik a Tóték. Most azért harcolunk, hogy ne csak a társulat, hanem ez a darab is megmaradjon. Csak remélhetjük, hogy nem a haszonkeresés, hanem a művészet fog győzni a színházban" - hangoztatta a főrendező.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása