Tovább drágul a berlini Staatsoper felújítása

Tovább drágul, és várhatóan a már háromszor módosított határidőre sem készül el a leghíresebb berlini operaház, a Staatsoper felújítása.

A városháza új tanulmánya szerint a beruházás legkevesebb 296 millió eurót emészt fel, ami csaknem 10 millió euróval több a legutóbbi, tavaly decemberben készült becslésnél, és bő 50 millióval meghaladja az eredeti tervekben szereplő 242 millió eurót - írta hétfőn a Die Welt című német napilap.


A német főváros központjában, az Unter den Linden sugárúton a 18. században emelt klasszicista épület felújításáról 2007-ben határoztak. Az építkezés 2010-ben kezdődött, és a jelenlegi helyzet alapján nem biztos, hogy sikerül 2015 őszére befejezni. A legtöbb gondot a talajvíz és a nem kellően szilárd, homokos talaj okozza. Emiatt bonyolultabb és költségesebb az épület talapzatának megerősítése, és a dalszínházhat a közelben álló raktárral összekötő földalatti folyosó kiépítése.

 

Staatsoper-Berlin-Unter-den-Linden

Fotó: ioco.de


Csak a 100 méter hosszú folyosó 23 millió euróba kerül, amiből már 16 milliót elköltöttek, és a kivitelezésben elérkeztek ahhoz a ponthoz, amikor a projekt leállítása majdnem annyi pénzbe kerül, mint befejezni az eredetileg tervezettnél drágább technológiával.


A Staatsoper felújítása a három operát üzemeltető német fővárosban zajló legnagyobb állami beruházások közé tartozik. A költségek szinte valamennyi nagy projektnél folyamatosan emelkednek, és a kivitelezés is majdnem mindegyiknél elhúzódik. Az új berlin-brandenburgi repülőtér üzembe helyezését például már háromszor elhalasztották, és jelenleg nincs kijelölt dátum a közlekedés megindítására, a világhírű Pergamonmuseum mellé tervezett fogadócsarnok felépítésére szánt 71 millió eurónak pedig már több mint a felét elköltötték, de - ugyancsak a rossz talajviszonyok miatt - még az alapozással sem készültek el, és a beruházás 2014 helyett várhatóan csak 2017-re készül el.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása