'Szürreális világot idézünk' - Szacsvay és Benedek a Pianínóról

A Katona József Színház két alapító tagja május 10-én Szép Ernő-esttel jelentkezett Pianínó címmel: Szacsvay László önálló produkcióját Benedek Miklós rendezte. A bemutató előtti napokban kérdezte az alkotókat a Katona blogja a készülő előadásról.

 

Miért Szép Ernőre esett a választás?

 

Benedek Miklós: Azért gondoltam Szép Ernőre, mert az ő lelke, az ő szíve, az ő gondolatai nagyon sokban tükrözik Szacsi mentalitását. A „köszönöm szépen, a világon vagyok, de mégse vagyok annyira a világon” típusú magatartás abszolút ráillik.

Szacsvay László: Szép Ernő is abba a vonulatba tartozik, amit az irodalomból nagyon kedvelünk. A régi nyugatos világot idézi, ezt a szürreális világot, magát a kort, amelyben ezek az írások íródtak. 

szacsvay

 

Mik voltak a válogatás szempontjai?

Szacsvay László: Miklós nagykanállal mérte az anyagot nekem, azt gondolom, hogy ezt a szecessziós univerzumot talán ő ismeri a legjobban. Elég sokat húztam: azokat a részeket, amelyekhez érzésem szerint nincs személyes viszonyom kihagytam. Azok maradtak meg, amelyek megnyitották a fantáziámat.

Milyen lesz az előadás látványvilága?

Benedek Miklós: Minden egyes témához külön hangulatot rendelünk, már amennyire a Sufni pici tere ezt engedi...

Szacsvay László: Lesz egy kis lépcsős emelvény, egy szép régi csillár, néhány szék… Tehát apró jelzésekkel imitáljuk a környezetet, ebben mozgok majd.

 

benedek miklos


Milyen szerepe van a zenének az előadásban? Pianínó a cím, hegedű a kellék...

Benedek Miklós: Kellér Andortól vettem ezt a címet, neki van egy gyönyörű írása Szép Ernőről, melyben a pianíno egy metafora, a csendet is jelenti. Úgy gondoltam, hogy ez a produkció különböző csendek összessége. A zene és a csend… Szép Ernő apja pedig tanár volt és ő gyermekkorában egy hegedűt kapott tőle...

Szacsvay László: A hegedű hangsúlyos szerepet kap Szép Ernő életművében. Az egyik novellájában ezt írja: „Hogy mondjam ki, mit érzek? Jaj, hisz ezt nem lehet kimondani. Behozom a hegedűm, hadd hozzam be a hegedűmet.” Mivel én egy nagyon picit tudok hegedülni, kezdetben úgy volt, hogy ez élőben itt fog zajlani. De aztán úgy alakult, hogy maga Kreisler játssza a szerzeményét felvételről, aki egy fokkal jobban hegedül, mint én.

Ön mit vár az előadástól?

Szacsvay László: Reményeim szerint ez egy olyan est lesz, amelyre ugyanolyan örömmel jöhetek be, mint annak idején például a Budapest Orfeumra, és még sok másra, szerencsére jó hosszan sorolhatnám az előadásokat. Nem csak az örömszerzés a célom vele, hanem titkon abban bízom, hogy egy kicsit az irodalom iránt felkelthetem az érdeklődést, főleg a fiatalokban. De persze az idősebbek is megtalálhatják benne magukat. Ha az elhangzott művek miatt kedvet kapnak, levesznek egy Szép Ernő-kötetet a polcról, utánajárnak egy kicsit, már megérte.

 


Az interjút készítette: Sápi Dalma
Forrás: katona.postr.hu
Leadfotó: Kállay-Tóth Anett

süti beállítások módosítása