Három UNITER-díjat nyert a kolozsvári színház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház három színművésze, Kézdi Imola, Hatházi András és Györgyjakab Enikő is elnyerte idén a Román Színházi Szövetség (UNITER) díját. Cári Tibor zeneszerző pedig életműdíjat kapott.


Az erdélyi színház ezzel a legtöbb díjat kapta a romániai színházak közül a Jászvásáron (Iasi) hétfő este megtartott ünnepségen. Kézdi Imola vehette át a Legjobb női főszereplőnek járó díjat az Andrei Serban rendezte Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításáéért. Kézdi Imola 2002-ben már megkapta ugyanezt a díjat, akkor a David Zinder rendezte Fehér tűz, fekete tűz című produkcióban nyújtott alakításáért. 

 

-013--7881-hedda gabler 2 foto biro istvan

Györgyjakab Enikő és Kézdi Imola (Hedda Gabler - fotó: Biró István)


Ugyanebből az előadásból Hatházi Andrást és Györgyjakab Enikőt is jelölték A legjobb férfi mellékszereplő és A legjobb női mellékszereplő kategóriában. A színházi szövetség zsűrije végül Hatházi Andrást Brack bíró alakításáért és Györgyjakab Enikőt Elvstedné szerepéért ítélte a legjobbaknak, így mindkét kategóriában ők kapták meg a díjat. A színházi gála szabályai szerint három-három jelöltet javasolnak díjra minden kategóriában az előzsűrizés nyomán.

 

-069--9400-hedda gabler 3 foto biro istvan

Hatházi András (Hedda Gabler - fotó: Biró István)


Az ünnepségnek egy negyedik magyar díjazottja is volt a székelyudvarhelyi Cári Tibor zeneszerző személyében, aki a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja. Ő a színházi zene kategóriában életműdíjat kapott. Munkásságát Balázs Attila, a temesvári teátrum igazgatója méltatta. Mint mondta, Cári Tibor eddigi pályafutása során mintegy száz előadáshoz szerzett zenét.

 

cari tibor

Cári Tibor


A gálaünnepség másik fő nyertese a nagyszebeni Radu Stanca Színház, amelynek a Silviu Purcarete által színpadra állított Gulliver utazásai című produkciója nyerte A legjobb előadás díjat. A legjobb rendezőnek járó díjat Alexandru Dabija román rendező kapta, aki a Bukaresti Nemzeti Színházban Ion Luca Caragiale Két sorsjegy (Doua loturi) című művét állította színpadra.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása