A családon belüli erőszakról "mesél" egy telefonfülke a Nyugatinál

A családon belüli erőszakról mesél majd a budapesti Nyugati téren álló beszélő telefonfülke május 15. és május 19. között, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület segélyvonalára beérkezett hívásokat színművészek és közéleti személyiségek közreműködésével rekonstruálták.


Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak - szóbeli, fizikai, szexuális, lelki vagy gazdasági bántalmazás - valamilyen formája. Az utolsó, jelen témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek veszti életét családon belüli erőszak következtében - közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég szerdán az MTI-vel.

 

csaladon beluli eroszak 3

Fotó: femina.hu

 

"A NANE segélyvonal munkája szükségszerűen a nyilvánosságtól elzártan zajlik, hogy a hozzánk fordulók biztonságát és emberi méltóságát megvédjük. Ez a kampány a benne részt vevő hírességek segítségével lehetőséget biztosít arra, hogy betekintést engedjünk a segélyvonal mindennapjaiba anélkül, hogy ezzel kockára tennénk a hozzánk fordulók biztonságát és bizalmát" - idézte a közlemény Wirth Judit, a NANE Egyesület szakértője szavait.


Az AVON Magyarország támogatásával Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke tavaly az Országos Választási Bizottsághoz fordult, hogy 50 ezer aláírás összegyűjtésével szorgalmazzák a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozását. Mivel 103 ezer 159 aláírás összegyűlt, 2012. szeptember 17-én az Országgyűlés 336 igen szavazattal, 10 tartózkodással, ellenszavazat nélkül támogatta a népi kezdeményezést, amelynek köszönhetően időközben a parlament elé került a családon belüli erőszak mint önálló bűncselekménytípus büntető törvénykönyvbe foglalása. A szakértő szervezetekkel történt egyeztetéseket követően a törvénymódosításról szóló általános parlamenti vita a napokban zajlik.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása