Feloszlatták a firenzei operaház balettkarát

A Maggio Musicale Fiorentino összesen ötszáz dolgozóját fenyegeti az elbocsátás veszélye, mivel a ház adóssága 27 millió euró fölé kúszott.


Egyre nagyobb bajba kerül a súlyos anyagi gondokkal küzdő firenzei operaház, amelynek keddi sajtóértesülések szerint feloszlatták balett-társulatát, és szélnek eresztették 119 táncosát. A neves Maggio Musicale Fiorentino az olasz kormány által kirendelt biztos, egyfajta válságmenedzser vezetése alatt ál. Francesco Bianchi feladata, hogy rendbe tegye az intézmény gazdálkodását, ehhez azonban megítélése szerint szükség volt a balettkar feloszlatására. A Zubin Mehta vezette zenekart egyelőre nem fenyegeti veszély.

"Sokkolt a hír, csalódott vagyok. A balett-társulatot három éve fel kellett volna oszlatni. Manapság viszont mélyreható átalakításoknak köszönhetően a színház sikerének számít. Elfogadtam, hogy az elődeim fizetésének feléért dolgozok, és ez lett az eredménye" - mondta felháborodva Francesco Ventriglia, az operaház balettigazgatója.

 

salagrande foto vuota

Fotó: maggiofiorentino.it

 

A Maggio Musicale Fiorentino összesen ötszáz dolgozóját fenyegeti az elbocsátás veszélye, mivel a ház adóssága 27 millió euró fölé kúszott. A patinás intézmény megmentéséhez a kiadások radikális lefaragására van szükség, a bevételt pedig évi kétmillió euróval kell növelni - írta az olasz sajtó. Riccardo Muti világhírű karnagy nemrég felhívást intézett a politikai vezetéshez, hogy mentse meg az operaházat.

Az elmúlt hónapokban a karmesterek gázsiját 15 százalékkal csökkentették. Az operaház dolgozóit pedig felszólították, hogy mondjanak le a nekik járó végkielégítés egy részéről, ami 2,2 millió eurós megtakarítást jelentene a háznak. Olaszország előző, Mario Monti vezette kormánya jelentős megszorításokat fogadott el, több kulturális intézmény alapítvány és intézet egyáltalán nem részesül már állami támogatásban. Az Enrico Letta által vezetett új kormány, amely csak két hete van hivatalban, bejelentette, hogy kis mértékben növelni szándékozik a kulturális szférának szánt összegeket.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása