Móricz és Máté Angi bemutató Kolozsváron

Móricz Zsigmondtól a Nem élhetek muzsikaszó nélkült és Máté Angi Mamó című regényének színpadi adaptációját, a Csipkét mutatja be az évad utolsó előadásaiként a Kolozsvári Állami Magyar Színház.


Visky András, a színház művészeti igazgató-helyettese a bemutatókat beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Móricz-mű rendezője, Hatházi András hétfő este Jászvásáron (Iasi) vette át a romániai színházi szövetség (UNITER) legjobb férfi mellékszereplőnek megítélt díját. 


A pénteken bemutatandó Nem élhetek muzsikaszó nélkülről Vajna Noémi dramaturg beszélt. Elmondta: Hatházi András rendező arra törekedett, hogy az író szándékait hagyja érvényesülni. Egyszerű, őszinte stílust keresett egy igaz játékhoz. Csupán annyit módosított, hogy 1914-re, az utolsó háború előtti évre tette át a Móricz szerint 1880 táján játszódó történetet.
"A szövegnek olyan rétegeit fedeztük fel, amelyeket első olvasatra nem mindig lát meg az ember" - vallotta a főszerepet játszó Farkas Loránd színművész. Az előadást a színészekből álló zenekar kísérete teszi hangulatossá.

 

visky

Fotó: kronika.ro


Visky András elmondta, hogy a stúdiószínpadon május 21-én bemutatandó Csipke című produkcióhoz sajátos szálak kötik. A Koinónia könyvkiadó korábbi vezetőjeként ugyanis maga döntött Máté Angi Mamó című regényének a kiadásáról, amely a színpadi adaptáció alapjául szolgál. Úgy vélte, hogy a szerző művében újraalkotta a magyar nyelvet. A regény szinte kikövetelte magának, hogy színpadon is bemutassák.


A regényt Góli Kornélia és Mezei Kinga alakította színpadi művé. A szabadkai Kosztolányi Dezső színházból vendégként érkezett Mezei Kinga a rendező és a díszlettervező szerepét is ellátta.


A rendező szerint az előadás voltaképpen egy árva gyermek emlékfoszlányaiból összeállt vallomás. "Egyetlen hosszú monológ, amelyben megelevenednek a gyermekkor meghatározó szereplői, helyei, színei, illatai, érzései, fájdalmai, ahogyan egy magára maradt kislány láttatja velünk" - írta közleményében a rendező.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása