Ünnepi estekre készülnek a Margitszigeten

A jeles évfordulókhoz, ünnepekhez csatlakoznak a műsorok az idén 75 éves, a szezonnyitásra megújuló Margitszigeti Szabadtéri Színpadon: a 200 éve született Richard Wagnerre és Giuseppe Verdire emlékezik a június 14-i nyitóhangverseny, augusztus 20-án pedig az állami ünnephez kapcsolódva Erkel István király című operáját mutatják be.


Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a keddi sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a létesítmény felújítására a 350 milliós kormányzati forrás mellé a Fővárosi Önkormányzat további 358 millió forintot ad. A korszerűsítés fontos eleme, hogy új, különféle irányból nyitható, bővíthető tetőt kap a színpad. A pénzt két ütemben költik el, 2013-ban és 2014-ben.


A kőszínházak bezárásakor indul a Szabadtér Színház évadja négy helyen, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Víztoronyban, a Szent Margit romoknál és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, így a komolyzenei koncerttől a dzsessz programokig, mesejátékig széles skálán kínál szórakozást a családoknak az intézmény - emelte ki Bán Teodóra ügyvezető igazgató. "A rólunk elnevezett dunai kikötőbe naponta ötször fut be a hajó, vendéglő, fagylaltozó várja a közönséget, látogathatók a víztorony kiállításai és újdonság lesz a lóvasút, ezzel utalva a színpad 75 éves múltjára" - fűzte hozzá. 

 

Az ünnepi évadot a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) koncertje nyitja meg június 14-én. Carlo Montanaro vezényletével Verdi- és Wagner-nyitányok hangzanak el. "A 200 éve született két igen ellentétes egyéniség így kapcsolódik össze a zene harmóniája által" - hangsúlyozta Kovács Géza, az NFZ főigazgatója.

 

kep

 

975 évvel ezelőtt, 1038. augusztus 15-én halt meg I. István király, szentté avatásának évfordulója augusztus 20. Az alkalomból bemutatják a Királyi Operaház megnyitására kitűzött, de csak 1885-tavaszára, az első évad második felére elkészült Erkel-művet, az István királyt. Az opera címszerepét Bretz Gábor énekli.


Balaton Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy vélte, hogy a hagyományos augusztus 20-i ünnepi eseményeken túl az embereknek igazi közösségi élményt ígér az István király premierje.
A 19-i protokoll előadásra rangos vendégeket hív az államtitkárság, de az érdeklődők a Szabadtér Színház honlapján ingyenes jegyekért regisztrálhatnak. A másnapi előadás jegyárai is ajándék számba mennek, 20-ára személyenként 2000 forintért lehet belépőt váltani.


Az István királynak ősszel 2-3 alkalommal az Erkel Színház műsorában is helyet szorítanak, de a következő évadban a ház repertoárjára kerülhet a darab - közölte Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.


A tavaly elhunyt Seregi Lászlónak állít emléket a Spartacus című koreográfiájának felújítása két estén, a balett nem hiányozhat a szigetről - mutatott rá Solymosi Tamás, a művet előadó Nemzeti Balett igazgatója.


A Szabadtér Színház saját produkcióját, Puccini Pillangókisasszony című operáját Anger Ferenc állítja színpadra, Csocsoszán szerepében Rost Andrea mutatkozik be, Pinkertont Andrea Caré olasz tenor játssza.


A Városmajori Szabadtéri Színpadon színházi szemlére kerül sor, amelyben a nyíregyházi, a veszprémi, a kaposvári, a szombathelyi a kárpátaljai, a kecskeméti, a székesfehérvári színház vesz részt klasszikus drámával és zenés darabbal egyaránt. A szemle végén díjakat is átadnak.


Saját produkció a Városmajorban a méltatlanul keveset játszott Zeller-operett, A madarász és Mozart operája, a Figaro házassága, amelyet az Antonio kertész karakterszerepét alakító Hábetler András rendez.

 

Megjelent a Szabadtér Színház emlékkártyája is, a Városház téren pedig a színpad történetét és leghíresebb előadásait felidéző szabadtéri kiállítás nyílik - hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása