Valótlan hírekről - Őze Áron közleménye

Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója közleményben reagált azokra a sajtóértesülésekre, amelyek a színház korábban elbocsátott alkalmazottainak peréből származó 40 milliós büntetésről, valamint a végrehajtásról adnak 'megalapozatlan, valótlan híreket'. 


ozearon
A bulvársajtó által generált hitelrontó cikkek a fentiek mellett arról is hírt adtak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elzárkózik a történtektől, és nem támogatja a színházat a büntetések kifizetésében. Azonban a Magyar Színház a 2010-es átalakulásból eredő munkajogi perekre gazdasági értelemben felkészült, és büntetés esetén nem szorulnánk a minisztérium támogatására. Az esetlegesen elvesztett munkajogi perek anyagi felelősségét a színház vállalja, és adott esetben kötelezettségét természetesen teljesíteni fogja. Ezen kifizetések kapcsán a fenntartótól a színház semmilyen segítséget nem kért és a továbbiakban sem kér.

A Magyar Színház a 2012-es év végére ledolgozta a 120 millió forintos adósságállományát, a médiában keltett szándékos, a színház összeomlásával, bedőlésével és csődjével kapcsolatos híreket visszautasítja, és fontolgatja a hitelrontás kategóriáján keresztüli per elindítását.

A jelenleg érvényben lévő KJT közalkalmazotti jogtörvény elavultsága miatt valóban szükség volt olyan lépésekre, melyekről tudtuk, hogy peres úthoz vezetnek. Azonban azt sem engedhettük meg magunknak, hogy alkalmazottainkat közpénzen fizessünk, míg ők védettségükre hivatkozva kivonják magukat a munkavégzés alól. Ilyen jellegű kifizetésekre sem morális, etikai, sem anyagi szempontból nincs lehetőségünk, és nem is kívántunk ilyen – a többi munkatársunkkal szemben méltatlan – helyzetet fenntartani.

A Magyar Színház a 2013-as évben és a következő évadban is adósságoktól mentesen folytatja munkáját. Az ifjúsági és családi koncepciót folytatva május 16-án mutatjuk be a Kosztolányi Dezső regénye alapján készült Nero, a véres költőt, majd szeptemberben a Magyar Dráma Napján Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének adaptációjával nyitjuk az évadot a vasfüggöny mögötti játéktérben. Az óvodásokat várjuk majd az Alma együttes közreműködésével készülő Almaszósszal a Nagyszínpadon, decemberben pedig Tasnádi István Közellenség című darabjával készülünk. A többi premierünk egyeztetés alatt áll, de hangsúlyozni kívánom, hogy színházunk továbbra is folytatja a megkezdett minőségi munkát, és a társulatot védve mindent megteszek azért, hogy a lejárató hadjáratnak véget vessek.

Őze Áron

 

süti beállítások módosítása