"A Magyar Színház helyzete biztonságos" - Őze Áron a jövő évadról

A Magyar Színház helyzetét biztonságosnak ítélte Őze Áron, aki megerősítette: adósságállományukat ledolgozták. Az igazgató szólt a jövő évad bemutatóiról is, valamint elárulta, májustól Göttinger Pál a színház művészeti vezetője, a jövő évadtól pedig Szemenyei János lesz a zenei vezető.


Egy évvel ezelőtt sajtótájékoztatón jelentette be az igazgató, hogy a Magyar Színház új művészeti koncepciót követve ifjúsági és családi színházzá alakul. Őze Áron arról beszélt, hogy ezt a koncepciót gazdasági és művészeti szempontból is igazoltnak látja. "2012-ben ennek a koncepciónak és a belső rendteremtésnek eredményeként a Pesti Magyar Színház 120 millió forintos adósságállományt dolgozott le" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a múltból és az első évad átalakításaiból eredő összes adósságot sikerült ledolgozniuk amellett, hogy az intézmény 20 százalékos leépítésen van túl.


Kiemelte: a 2011-es év nehézségei után az idei évaduk már biztonságban volt, nem kellett elhagyni bemutatót, a fizetéseket pontosan megkapták a dolgozók, a tartozásokat kiegyenlítették.
Mint mondta, a folyamatban lévő munkaügyi pereik azok, amelyek még az adósságállományt növelhetik. Szólt arról, hogy a színháznak közalkalmazotti dolgozói harmadától, 120 embertől kellett megválnia. Mint felidézte: 2010 januárjában 252 fős létszámmal vette át a színházat, jelenleg 132 dolgozója van a teátrumnak.


"Sok rendbe tenni való volt a színházban, ez óhatatlanul magával vont munkaügyi pereket" - fogalmazott. Tájékoztatása szerint 19 munkaügyi per indult a színház ellen, amelyből többet megnyertek, és folyamatban vannak még pereik, ezekre anyagilag fel vannak készülve. "Amennyiben vesztett perről van szó, azt a színház kifizeti a fenntartó segítsége nélkül" - hangsúlyozta. Mint mondta, ha ezeket a pereket elvesztik, 20-25 millió forintot kell kifizetniük.

 

oze aron 2

Fotó: MTI

 

Az igazgató felidézte: 2010-ben a rendszerváltás előtti időkből itt hagyott "maradékintézményt" vett át, elmaradt az intézmény átstrukturálása, racionalizálása és az épületfejlesztés is. Ahogy más kulturális intézményeknek, három év alatt a korábbi fele alá apadt a színház fenntartói támogatása. Ezért az átalakítás a színház létének feltétele volt - tette hozzá. Tájékoztatása szerint 2012-ben 450 millió forint alatt volt a színház fenntartói támogatása, a jegybevétel viszont 2012-re az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt.


Kiemelte: a TAO-támogatás - a társasági adókedvezmény alapján igénybe vehető támogatás - lehetőségét maximálisan kihasználták. "A 2011-es évben a színházat a TAO-támogatás lehetősége mentette meg" - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az állami működtetésben lévő színház fenntartóváltása egyelőre lekerült a napirendről. Mint mondta, a színház teljes energetikai felújítására, több mint 500 millió forintos projektre pályázatot adtak be, így az 1966-os átadású épület megújulhat.


Őze Áron szólt arról, hogy amióta Pesti Magyar Színházként működik a teátrum, azóta nem megfogalmazott a feladata, pozíciója. Mint mondta, a 654 férőhelyes nagyszínpadi nézőtér kereszt, de áldás is lehet, eltarthatja a színházat. "Nem kívánunk konkurálni se a Kolibrivel, se a Bábszínházzal, mert a nagy nézőtér és ez a fajta színházi infrastruktúra lehetővé teszi, hogy merjünk bátrakat álmodni" - fogalmazott a gyerek- és ifjúsági előadásokról. Tavaly a Rumini bemutatásával kezdték el az új koncepció megvalósítását, majd az idei évadban A kisfiú meg az oroszlánok, majd Az égigérő fű következett a sorban. A jövő évadban Böszörményi Gyula Almaszósz című meséjét tűzik műsorra az Alma együttessel, majd a tervek szerint a Szent Johanna gimi című ifjúsági regénysorozat szerzője, Leiner Laura ír a színház számára darabot.


Mint mondta, felnőtt-ifjúsági előadást is műsorra tűznek a nagyszínpadon: csütörtökön mutatják be a Kosztolányi Dezső Nero, a véres kötő című művéből készült produkciót. Kiemelte: Vidovszky György is rendez a jövő évadban a Magyar Színházban, Tasnádi István Közellenség című darabját állítja színpadra. A stúdiószínpadon a Rómeó és Júliát viszik színre, továbbá Göttinger Pál - aki májustól a színház művészeti vezetője - állít színre egy darabot. Emellett Horváth Patríciával, Koltai M. Gáborral és Nagy Péterrel tárgyalnak arról, hogy rendezzen a színházban.


A 80 néző befogadására alkalmas Sinkovits Imre Stúdiószínpadon és a jövő évadtól a nagyszínpadon, a színpadi vasfüggöny mögötti 150 férőhelyes játéktéren is kísérleti és felnőtt előadásokkal várják a nézőket. Az új játszóhelyen Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből születő előadást mutatnak be - Harsányi Sulyom László rendezésében - szeptember 21-én, a magyar dráma napján.


Az ember tragédiája táncszínházi adaptációját a Magyar Fesztivál Balett új előadását, Markó Iván koreográfiáját is a Pesti Magyar Színházban mutatják be május 24-én. Mint mondta, színjátszó tábort is hirdetnek a nyárra gyerekeknek. Végezetül Őze Áron úgy tájékoztatott, több koprodukciót terveznek, köztük a kaposvári színházzal, az Orlai Produkcióval és a veszprémi színházzal.

 

A társulathoz szerződik Takács Géza és Lovas Rozi, Szemenyei János pedig zenei vezetőként érkezik a jövő évadtól.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása