Huszonöten pályáztak a Scala intendánsi székére

Huszonöten indultak a milánói Scala nemzetközi pályázatán az operaház intendánsi székéért a keddi olasz újságok beszámolója szerint, a Scala bérletesei azonban olasz utódot akarnak.


A pályázat beadási határideje május 11. volt, a jelentkezők nevét egyelőre nem közölték. A Corriere della Sera milánói napilap úgy értesült, hogy szívesen lenne Stéphane Lissner utóda többek között Alexander Pereira osztrák kultúrmenedzser, Pierre Audi francia-libanoni színházigazgató és az olasz Sergio Escobar, a milánói Piccolo Teatro színház jelenlegi igazgatója is.


Bruno Ermolli, az operaházat működtető Scala Alapítvány alelnöke a sajtónak elárulta, intendánsnak jelölte magát is. Az újságok emlékeztettek, hogy a pályázatot kiíró alapítvány fenntartotta magának a jogot akár pályázaton kívüli személyek kinevezésére is.

 

SCALA milano

 


A Scala szakszervezetei minél gyorsabb döntést sürgetnek, hangoztatva, hogy tíz év után a milánói színházból 2015-ben távozó Lissner már "fél lábbal" a párizsi operában dolgozik. Lissner május 23-án mutatja be a Scala jövő évi programját, de utána neki kell kezdeni a 2015-es évad összeállításához, és ehhez új intendáns kell. Sokan épp ezért elképzelhetőnek tartják, hogy az új vezető kilétét már május 23-án bejelentik.


Olasz vezetést akar a Scala 17 ezer bérlettulajdonosa, akik nyílt levélben "minőségi és olasz váltást" szorgalmaztak. "Van beleszólásunk: az eladott bérletek és jegyek évi 30,2 millió eurót hoznak a színháznak" - mondta a bérleteseket tömörítő egyesület képviselője az IlSole24 Ore gazdasági napilapnak.


Akárki is lesz az új intendáns, a gazdasági válsággal is számolnia kell: a Scala évi állami támogatása harminc millió euró alá süllyedt. Lissner idei bónusza is 120 ezer euróról 50 ezerre csökkent.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása