Fischer Iván lakásszínházában látható a hamlet.ws

A FILC (Fischer Iván Lakásszínháza) harmadik előadására készül: május-júniusban a Krétakör hamlet.ws című produkcióját mutatják be, Schilling Árpád rendezésében, Gyabronka József, Nagy Zsolt és Rába Roland előadásában.

 

Fischer Iván a lakásszínházról:

 

"Itt nőttünk fel, mi is néztük az Operát az ablakból, pontosan tudtuk, melyik előadásnak mikor van vége, mikor oltják el a díszkivilágítást. Azért is jó volt ilyen közel lenni, mert amikor a Borisz Godunov gyerekkórusában énekeltünk, az első jelenet után jelmezben hazajöhettünk néhány baráttal együtt vacsorázni, és kényelmesen visszaértünk második jelenetünkre, ahol elvesszük a bolondtól a kopejkákat. (...)

 

lakasszinhaz

Fotó: fischerlakas.hu


Itt rendeztük az első avantgárd színházi előadásokat, happeningeket a hatvanas évek végén barátaimmal, Ascher Tamással, Böszörményi Lászlóval, Zentai Zoltánnal. 1970-ben innen költöztem Bécsbe.

Anyám sokat betegeskedett, 1990-ig, haláláig élt itt. Apám egyedül maradt 90 éves korában. Amennyire lehetett, látogattuk külföldről, majd szerződtettünk egy ápolónőt, hogy ne legyen egyedül. Még öt évet élt, járt a koncertjeinkre, mindig volt valami kritikai észrevétele. Korábban, még a háború előtt ő a Vígszínház zenei vezetője volt. Ebben a szobában hallgattuk történeteit Varsányi Irénről, Hegedűs Gyuláról, Csortos Gyuláról, a Grósz-házaspárról. Talán már akkor eldőlt, hogy ennek a lakásnak színházzá kell válnia." (forrás: fischerlakas.hu)

 

hamlet1 2

Krétakör: hamlet.ws (Fotó: Erdély Mátyás)

 

Kritikus szemmel a hamlet.ws-ről:

 

(...) "A közvetlen kommunikációra irányuló alapállás gigászi súlyoktól szabadítja meg Shakespeare Hamletjét. Nem lóg rajta koloncként a játszási hagyományokhoz és interpretációs lehetőségekhez való igazodás, ám izgalmas formát hoz magával. A három színész bravúrosan csúszkál egyik szerepből a másikba.

A közönség közt ülnek és mondják a szöveget, pörgetik és lassítják, jammelnek vele. Máskor kipattannak egy-egy szituáció idejére a játék semleges terébe, ahol a hamleti világ kellékek nélkül, mindennapi öltözékben képződik meg, játékmód szerint is nagyon visszafogott, minimális hatásokkal operáló színházi felfogásban, ahol mindezek ellenére mégis hiánytalan viszonyok épülnek ki." (...) Sz. Deme László: Világos beszéd, Revizor, 2008./07.

 

hamlet.ws a FILC-ben:

 - május 20. (19:00)

 - május 28. (20:00)

 - június  2.  (15:00)

süti beállítások módosítása