Három musical esélyes a Tony-díjra

Két musical, a 2005-ös Kinky Boots című angol film ihlette darab és Roald Dahl, brit regényíró Matilda című gyermekkönyvének alapján készült produkció kapta idén a legtöbb Tony-díj-jelölést. 

A Kinky Boots, amelyben egy csőd szélén álló cipőgyár férfiaknak szánt erotikus női csizmák gyártásával lábal ki a válságból, tizenhárom jelölést kapott – többek közt a Cindy Lauper nevéhez fűződő legjobb zenéért járó elismerésre is esélyes. A musical két főszereplője, a transzvesztita Lolát alakító Billy Porter és a gyárigazgató, Charlie Price szerepében feltűnő Stark Sands pedig egymással küzdenek meg a legjobb férfi főszereplőnek járó Tony-díjért, musical kategóriában. A Kinky Boots esélyes még többek közt a legjobb musical rendező, a legjobb díszlet, a legjobb jelmez és a legjobb koreográfia kategóriákban is. Tizenhárom jelölésével azonban így sem érte be a musical kategóriában 2001-ben rekordszámú, tizenöt jelöléssel büszkélkedő Producereket és a szintén tizenöt Tony-díjra díjra jelölt  2009-es Billy Eliot című produkciót.

 

Kinky boots

 

A Royal Shakespeare Company által színpadra vitt Matilda című musical a Kinky Boots-nál csupán eggyel kevesebb, tizenkét kategóriában száll versenybe. A musical, amely áprilisi, tengerentúli bemutatóját követően levette a lábukról az amerikai kritikusokat is, a legjobb főszereplő kategóriában is kapott jelölést, a díjra Bertie Carvel pályázik jó eséllyel. Érdekesség, hogy a színész női szerepet, a zsarnok tanárnőt, Miss Trunchbullt alakítja a Matildában, amiért már az Olivier- díjat is megkapta.

 

matilda

 

Tony-díjra esélyes még a színésznek állt herceg története, vagyis az „ újraélesztett” 1972-es, Pippin című musical, amely tíz jelölést tudhat magáénak. Érdekesség, hogy Patina Millert most a legjobb főszereplő díjára jelölték, amelyet Ben Vereen a már 1973 –ban megkapott szintén a Pipinben nyújtott alakításáért.

 

pippin

 

A Broadway világának legrangosabb elismerését jelentő Tony-díjakat június 9-én, a New York-i Radio City Music Hallban adják át. 

 

Forrás: Broadway.com, BBC.co.uk, Fotó: Broadway.com

 

süti beállítások módosítása