"A művészet a társadalom orvosa" - Nyári Oszkár Kaszás-díjas lehet

Az idei Kaszás Attila-díj egyik jelöltje Nyári Oszkár. A kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagjával a Sosinet.hu készített interjút. Lapszemle.

"Az egyik fontos szerepe ennek a díjnak, hogy visszajelzést kapjon a színész arra, hogy miként gondolkodnak róla, hogyan értékeli őt a szakma. Ez roppant fontos, hiszen rengeteg kudarc éri az embert a pályáján, és nagyon sokszor egy-egy bemutató után esetleg nincs semmi visszhang, mert nem sikerült jól, kudarcos volt az előadás, megbukott. Olyankor az ember azt érzi, hogy vége a világnak. Aztán ezek a kudarcok lassan megtanítják arra, hogy olyan történéseket is átélhessen, ahol pedig a sikerben lubickol. Végül amikor a sikerben megfürdött, akkor jöhet a kudarc megint. Szóval ez egy rövid pillanat az életünkben, és számomra már maga a jelöltség a díj, és nagyon megtisztelő, hogy a kollégáim engem is kitüntettek a szavazataikkal" - mondta Nyári Oszkár.

"A művészetnek és a művésznek fontos szerepe van a nehéz időkben is, mégpedig az, hogy törekednie kell arra, hogy egyetemes értékeket sugározzon, egyetemes gondolatokat közvetítsen. Függetlenül attól, hogy épp mekkora értékválság sújtja a világot, hogy üres-e a zsebünk vagy a hasunk, hogy a politika épp mennyire teátrális, és hogy a teátrumok épp át vannak-e politizálva vagy sem, erre kell törekednie. Mert a művészet a társadalom orvosa, a kultúra a gyógyszere. Nélküle, nélkülük meghal, esélye sincs a túlélésre" - hangsúlyozta a színművész.


nyari oszkar
Nyári szerint roppant nehéz ma színésznek lenni. "Viszont a tehetség kötelez, nem szabad elkótyavetyélni, hagyni, hogy elkallódjon. Azzal kezdeni kell valamit, ez igaz minden művészeti ágra. A tehetségnek a fejlődését fontos elősegíteni. Mindegyikünknek az a dolga, hogy támogassuk a fiatalokat, a művészet mellett az élet számos területén inspirálnunk kell az embereket, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból" - hangsúlyozta a színész, aki a Karaván Művészeti Alapítványban munkatársaival együtt tehetséges, hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt tizenkét éve tandíjmentes színészképzést, segítve érvényesülésüket.

 

Nyári Oszkár roma származásáról is mesélt: "Engem érzékennyé tett az a sok abszurditás, ami a roma származásom miatt ért engem vagy másokat. Az előítéletesség és a rasszizmus olyan probléma, amit nem lehet megoldani egykettőre. Hosszan, türelmesen és kitartóan érdemes és szükséges dolgozni azért, hogy minél kevésbé legyen jelen az életünkben. Minden más csak kárt okoz. Ez egy nélkülözhetetlen, óriási, sziszifuszi munka, amit nem lehet megúszni" - fejtette ki a kaposvári színház színésze.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása