'Barlangos Testek' - Rutkai Bori kiállítása a Jurányiban

Május 24-én, 19 órakor tartják a Jurányi Galéria következő kiállításmegnyitóját. Ezúttal Rutkai Bori készíti el krétafreskóit a Galéria falára.

 

A Jurányi meghívója:

 

Rutkai Borit legtöbben énekesként ismerik, eredetileg videóművészként végzett, festőként, illusztrátorként is működik, és textil plasztikákat installációkat készít horgolt és hurkolt technikákkal. 

 

Bármilyen műfajban alkot, kifejezésmódja a természetes organizmusokkal rokon színekben tobzódó burjánzás. Munkáinak hangvételében a magasművelésű humor elegyedik a szakrális, rituális hangzatokkal. A Barlangos Testek c. krétafreskó munkájához, képzelt identitásaiból alkot építő brigádot. Kovácsné Gyapjas Betonka és Szabadkőmíves Kelemenné, alkatilag és élet-történetileg is építészetileg érdekelt mese-nők. Ők segítik felépíteni ezt a kazamatát, ahol a barlangos testek szellemi lenyomatait láthatjuk.

 

A kiállítást megnyitja: Szirtes János mester, a Kovácsné Gyapjas Betonka hagyományőrző zenekar közreműködéssel.

 

rutkai bori kretafresko

Rutkai Bori: Krétafreskó


Rutkai Bori a krétarajzról:


"Maga a formátum nagyon inspiráló. Általában kicsi képeket szoktam festeni, mert van bennem egy ilyen rejtett környezetvédelmi motiváció, hogy ne fessek túl nagy dolgokat, hiszen miden, amit létrehozol potenciális hulladék. A krétában pedig az a jó, hogy lefotózva lesz belőle egy digitális emlék, meg persze egy élő élmény annak, aki eljön megnézni, de utána letörlődik.

Az alkotás folyamata lesz a lényeg. Művészettörténetileg ezt úgy hívják, hogy efemer művészet. Számomra ez az egyik legvonzóbb kifejezési mód, hogy csinálod is, meg nem is, mint a népmesében a királylány, aki vitt is ajándékot, meg nem is. Pont olyan, mint az élet: az ember őrülten ragaszkodik a tárgyi valósághoz, aztán elmúlik pár év, meghal, a tárgyait kidobják a gyerekei, s megszűnik mindaz, amit egész életben épített. Ezért sokkal szimpatikusabb ez, hogy nem tárgyi dolgot hozok létre, hanem szinte metafizikai módon csinálok művészetet." (Forrás: campusonline.hu)

 

rutkai boriFotó: Shukri Dániel


A Jurányi Galériáról:


A feketére festett galériában olyan művészeket, csoportokat állítanak ki, akik vállalják azt, hogy a helyszínre tervezett alkotásaikat iskolai táblakrétával és nedves szivaccsal készítik el. A kiállítás elkészítésére egy hét áll a rendelkezésükre, de van rá mód, hogy az egész kiállítás alatt alakíthassák a művüket, sőt vendégművészeket is felkérhetnek, valamint az arra járókat is "felkérhetik" a művük gazdagítására.
Az alkotók körét szeretnék kibővíteni a társművészetek és egyéb területek képviselői felé, mint pl: építészet vagy társadalom tudomány.
A kiállítások anyagából fotósorozatot készítenek, melyet további helyszíneken állítanak ki.

süti beállítások módosítása