A csúnya – cybervígjáték a Katonában

A szépség, annak hiánya, és ennek az állapotnak a megváltoztatására való törekvések a témája a Szabadkai Magyar Népszínház vígjátékának, mely most a Katonában látható. Villáminterjút olvashatnak a rendezővel, Dömötör Andrással a Katona blogról.

Májusban a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata vendégszerepel a Katonában két előadással, Hernyák György Virrasztókjával és a Dömötör András rendezte A csúnyaval. Mindkét előadásra érvényes egységes jegyár: 1000 Ft

Május 20., hétfő, 19 órakor lesz látható a VIRRASZTÓK (Alvajárás hét részben).

Május 21., kedd 19 órakor lesz látható A CSÚNYA.

 

1


Mi az, amit A csúnya történetében izgalmasnak tartasz, ami megfogott téged?

Dömötör András: 
Jobbnál jobb helyzeteket és szerepeket rejt a darab. Ez egy vad, mai vígjáték, és a klasszikus félreértések egy egészen eredeti dramaturgiából fakadnak: négy színész játszik nyolc szerepet, és mivel a téma részben az arcok átoperálása, ki lehet következtetni, hogy egy idő után miféle keveredésekre ad módot, hogy bárki bárkit jelenthet. A csúnya egy cyber-Feydeau.

 

3


Mit gondolsz az esztétikum, szépség szerepéről napjainkban?

Dömötör András: Erre nem könnyű válaszolni, ezért a választ leszűkíteném arra, hogy mit tapasztalok az esztétikum szerepéről a színházban. Egyre inkább azt érzem, hogy az esztétikum másodlagos a tartalommal szemben. Ez persze furcsa válasz pont A csúnya kapcsán, mert a szabadkai előadás látványvilága eléggé markáns, és általában nagy gondot fordítok arra, hogy az előadásaimhoz új, egyedi látványvilágot hozzunk létre. De amikor az ember legszívesebben ordítana, akkor csökken az esztétizáló kedve.

 

2
Változtatott a gondolkodásodon A csúnyával való találkozás?

Dömötör András: 
Ezt nem jelenthetem ki egyértelműen, mindenesetre megerősített abban, hogy kell új történeteket találni és kortárs szövegeket játszani. Talán a nézőnek is élményt jelenthet az, ha ismeretlen darabokkal találkozik. Számomra az volt hatalmas élmény, amikor a szabadkai nézőtér tömve volt középiskolásokkal és egyértelműen lekötötte őket Mayenburg meséje.

 

Forrás: katona.postr.hu

süti beállítások módosítása