Donizetti-ősbemutatót szervezett egy közgazdász

A kunszentmiklósi VDÁMK-ban Magyarországon először csendül fel Donizetti: Betly című operája. Az előadás érdekessége, hogy egy operakedvelő kutató-közgazdász szervezésében jött létre.

 

Somai Miklós kutató-közgazdász 2006 óta foglalkozik operaszervezéssel szabadidejében. 2005-ben Pécsett látott egy Varázsfuvola-előadást, amelyet fiainak is meg akart mutatni, ám kiderült, a darabot nem játszották többet.

 

Az operabarát addig beszélt a kunszentmiklósiak fülébe, amíg sikerült elhozni a produkciót a városba. A kezdeményezés akkora siker aratott, hogy folytatást kívánt. 2007-ben és 2010-ben sikerült szponzorációs szerződést kötniük a Magyar Fejlesztési Bankkal. 

 

Ezúttal Donizetti: Betly című operája látható a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Művelődési Központban, május 31-én, majd június 2-án a ráckevei Savoyai Kastélyban. Az előadások kezdete: 18 óra.

 

Plakat Betly 05-11

 

 

Somai Miklós a bemutatóról:

 

"Két évvel ezelőtt a kezembe került egy kotta, amely felkeltette az érdeklődésemet. Kinyomoztam az Operaháznál, hogy még itthon soha nem játszott darabról van szó, és féléves munkával le is fordítottam. Ha pontos akarnék lenni, úgy fogalmaznék, hogy írtam hozzá magyar szöveget. 


A művet ebben a formában a világon még sehol sem játszották, mert az egy- és kétfelvonásos változat egy sajátos keverékeként adjuk elő. Az eredetileg egyfelvonásos operának mind a zenéjét, mind pedig a szövegét Donizetti írta 1836-ban. Az 1837-es kétfelvonásosra bővített változat egy kissé dagályosra sikeredett, ezért szép lassan lekerült a világ operaházainak műsoráról. Amikor itt-ott újra előveszik, általában a rövidebb változatot játsszák, a mi produkciónk is ehhez áll közelebb.

A zene hamisítatlan Donizetti muzsika, mely a szerző érett korszakából származik. Donizetti néhány évvel korábban írta a Szerelmi Bájitalt (1832), egy évvel korábban a Lammermoori Luciát (1835), és ugyanebben az évben, 1836-ban a Csengőt.

 

A történet a svájci Appenzell-tartomány gyönyörű hegyei között játszódik, paraszti környezetben. Az alcíme "A svájci kunyhó", ami Betly házacskájára utal. Nos, ez a kunyhó két hatalmas átverés tanúja lesz, melyek közül az egyik szíveket sebez, a másik pedig csupán egy jószándékú tréfa. Bár a happy end garantált, a nézők - akár egy jó detektívtörténetben - az utolsó pillanatig találgathatják, miként oldódik meg a dolog".

 

Gaetano Donizetti:
BETLY avagy a svájci kunyhó
- opera két részben -
 
Betly: Zilai Györgyi
Dániel: Decsi András
Max: Molnár Zsolt
Betanítja, zongorán kísér és vezényel: Oberfrank Péter
Közreműködik a Kelenvölgyi Férfikórus, karigazgató: Stiblo Anna
 
Bemutató:
2013. május 31. Kunszentmiklós, VDÁMK
2013. június 2., Ráckeve, Savoyai Kastély
 
Jegyárak:
a VDÁMK-ban: felnőtt - 1000 ft; diák és nyugdíjas - 500 ft
a Savoyai Kastélyban minden jegy egységesen 1500 ft
 
A kunszentmiklósi pályaudvarra a Keletiből 17.08-kor érkező vonathoz
ill. visszafelé a 20.50-kor induló járathoz autóbuszt biztosítanak!
 

süti beállítások módosítása