Jótékonysági koncertet ad szerdán Pataky P. Dániel

Schumann-, Bartók- és Kodály-dalokat énekel szerdán este Pataky P. Dániel Budapesten a Fészek Művészklubban. A Bielefeldbe szerződött tenor egy különleges, kortárs opera ősbemutatójára készül a németországi színházban, amelynek hőse Orlando, Virgina Woolf regényalakja.

"Balázs Jánossal, aki a szerdai koncertünkön zongorázik, tavaly megnéztük a hajléktalanok színházának egyik előadását. Akkor határoztuk el, hogy ha valamikor lehetőséget kapunk egy önálló estre, a bevételt az ő javukra ajánljuk fel. Az alkalom Lázár Eszter szerkesztő jóvoltából most jött el, A dalirodalom remekei című háromrészes sorozat első műsorát adjuk" - mondta el Pataky P. Dániel az MTI-nek. Schumann A költő szerelme című ciklusát adják elő, de Bartók- és Kodály-műveket is megszólaltatnak.

 

Pataky P. Dániel

 

Három zeneszerző, Vito Zuraj, Martin Grütter és Michael Langemann komponálta az Orlando zenéjét Alexander Stockinger, Judith Pielsticker és Janine Ortiz librettójára - részletezte az énekes a bielefeldi prdukciót. Pataky P. Dániel a június 15-i ősbemutató mindhárom részében játszik.
A trilógia az Orlando-mítoszt, amely az európai zenés színház világot alapvetően meghatározta, sajátosan dolgozza fel. Ludovico Ariosto létrehozott egy összetett történelmi eposzt, amelyet Lully és Händel vitt operaszínpadra. Virginia Woolf főhőse, Orlando pedig a "meghatározhatatlant" testesíti meg, 400 éven át hol férfi, hol nőalakban megjelenve. A három alkotó háromféle értelmezéssel közelíti meg a témát, a kompozíciók ügyesen ingadoznak a "klasszikus" hangok, az avantgárd stílus és népszerű dalok zenei szférái között.
"Az első rész komoly társadalomkritika lesz, feltűnik benne egy erőszakos, diktátorjellemű fickó, a másodikban a csalódások és szenvedélyek hangja szólal meg Lullyre és Händelre visszautalva. A harmadik részt dramolettként határozzák meg a szerzők, ebben egy revüszínház adja a keretet Orlando átváltozásaihoz, így én Elisabethet játszom, Melanie Forgeron pedig Orlandót" - mondta az énekes.

 

Az észak-rajna-vesztfáliai színházak idei találkozóját június 26. és 30. között idén Bielefeld látja vendégül, így a különleges produkciót a résztvevők is láthatják.
Pataky P. Dániel az Anyegin Lenszkijeként debütált a német színházban. Elmondta, hogy Bielefeldben marad, mert újabb két évre ajánlottak szerződést "és jó szerepeket". A Cosi fan tutté-ban Ferrandót énekli, Wagner Ringjének ifjúsági verziójában, a Ringetjében Siegmund szerepét kapta a tenor, aki - mint mondta - úgy érzi, idővel érdemes lesz a német szerepek felé fordulnia.

süti beállítások módosítása