Újvilág Passió - másodszor is a kecskeméti Arborétumban

A tavalyi évad végén hagyományteremtő szándékkal mutatták be a kecskeméti Arborétumban az Újvilág Passió című darabot, melyet Cseke Péter rendezett. Már 2012-ben is az volt a cél, hogy a város kulturális életét egy nyaranta visszatérő, turistákat is vonzó, szabadtéri, vallási témájú produkcióval gazdagítsák. Erről nyilatkozott a főszereplő, Csémy Balázs.


- Hány előadással készül a társulat az idei Újvilág Passió-sorozatra?

- Ebben az évben négy alkalommal várjuk az érdeklődőket: június 5-én, 6-án, 7-én és 8-án is este fél kilenckor kezdődik majd az előadás a kecskeméti Arborétumban. A színház szervezési osztálya egy esőnapot is meghirdetett, június 9-ére. A jegyárak nem változtak a tavalyiakhoz képest, a diákok és a nyugdíjasok idén is kedvezményesen vehetik meg a belépőket. Aki szeretné, a helyszínen az előadás zenei anyagát is megvásárolhatja CD lemezen. A produkcióban szereplő színészekkel és a lelkes amatőr résztvevőkkel május végén kezdjük meg a felújítópróbákat, először a Nagyszínházban, majd az eredeti helyszínen, az Arborétumban – nyilatkozta a Magyar Teátrumnak Csémy Balázs, aki Jézus Krisztust alakítja a darabban.

 

ujvilag

Csémy Balázs és Hajdú Melinda, Fotó: baon.hu

 

- Változik-e valamiben az előadás a tavalyi évhez képest?

- Szereposztásában, zenei- és látványvilágában, külsőségeiben nem történt változás. Talán valamivel jobb belső ritmusa lesz a produkciónak, hiszen az évad során már egy egész bérletsorozatot lejátszottunk az Újvilág Passióból – mindenkiben letisztult a saját feladata a darabon belül, „megérett” az előadás. Nehéz feladat és komoly felelősség Jézus Krisztust megformálni – az említett széria során természetesen bennem is sokat formálódott, hogy miként kéne részt vennem egy effajta, kevésbé szokványos színpadi munkában – vélekedett a fiatal színész. – Elsősorban az érdekelt, hogyan tudom én, Csémy Balázs, ezt a szerepet személyes tartalommal megtölteni. A felkészülés során nagy hatással volt rám a kiváló olasz rendező, Pier Paolo Pasolini alkotása: a „Máté evangéliuma”. Lenyűgözött a film főszerepét alakító színész játéka – úgy nyújtott mély és komplex alakítást, hogy a (film)színészi eszközei a lehető legegyszerűbbek voltak. Néhány jelenetben már-már azt éreztem, hogy semmi mást nem tesz, csak a lehető legegyszerűbb, primer emberi érzelmeket próbálja vegytisztán felmutatni, mindezt persze maximális odaadással. A próbák és előadások során én is arra törekedtem, hogy minél kevesebb külsőséges eszközt alkalmazzak, s inkább erős jelenléttel, színpadi létezéssel, szilárd belső hittel és személyes tartalommal mutassam meg a szenvedéstörténetet. A próbák során természetesen ugyanúgy segítségemre voltak a rendezővel, Cseke Péterrel folytatott beszélgetések is: neki szintén határozott elképzelése volt azzal kapcsolatban, miként akarja bemutatni ezt a történetet. Kettőnk gondolatainak szintéziséből született meg a végleges alakítás.

- Mennyiben hat másként a Passió a színházépület falai között?

- Véleményem szerint ezt a darabot sokkal jobb szabadtéren játszani. Egyrészt ehhez a naiv műfajhoz, a passiójátékhoz is jobban illik ez a különleges, szakrális játéktér, kint a természetben, a Mária Kápolna közelében, másrészt bennünket, színészeket is segít az, hogy a szabad ég alatt dolgozunk: halljuk a madarak és bogarak hangjait-zajait, érezzük a fák, a föld illatát. A tavalyi előadások egyikén például vihar készülődött. Háromszázhatvan fokban, minden környező településen villámlott, de az Arborétumban csak az utolsó öt percben eredt el az eső. Ez egészen különös, egyszeri és megismételhetetlen atmoszférát kölcsönzött az előadásunknak – tette hozzá Csémy Balázs. – Várunk tehát minden érdeklődőt az ország egész területéről; s nem csupán felnőttek, de iskolás csoportok figyelmébe is ajánljuk az Újvilág Passiót Kecskeméten!

süti beállítások módosítása