Csipke - stúdiótermi bemutató Kolozsváron

Az évad újabb bemutatóra hívja az érdeklődőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház: május 21-én este 8 órától a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült Csipke című előadást Mezei Kinga rendezésében tekinthetik meg a stúdióteremben. A színpadi adaptációt Góli Kornélia és Mezei Kinga készítette. 

 

A kolozsvári színház ajánlója:


Naivitás és megrázó tapasztalatokból leszűrt fejtegetések váltakozása: ez Máté Angi művének legfőbb vonása, amelyet még inkább előtérbe helyez a vallomásos, gyermeki hang. A gyermek útját sok jellegzetes, szimbolikus alak és esemény övezi. A felnőttek viselkedésének és beszédének megfigyelése, egy álomvilágban való elmerülés, a meg nem értett, de kötelező eseményekre való visszaemlékezés és a megértés akarása a mű építőelemei. A kisgyermek sajátos világszemlélete, az ő szemszöge érvényesül lépten-nyomon, ám a regény vallomásos narrációja, a hosszú monológ a színpadon átalakul az adaptációt végző alkotóknak és színészeknek a megjelenített világról szóló gondolataivá.

 

csipke proba1 bi-4041

 

 

„Amikor elolvastam a regényt, akkor ami a legszembetűnőbb volt, az a lebegtetett világa. Az, hogy nem varrja el a szálakat, hanem hömpölyög az egész. Az egész egy régi – hozzánk képest régi – világban zajlik.” – vallja Mezei Kinga. Az előadás magával ragadó tematikája, valamint az alkotók magas színvonalú, igényes munkájának köszönhetően megjelenő „csipkeszerű történet” a színpadon éppoly nagy sikernek örvendhet, akár Máté Angi többszörösen díjazott regénye.

 

Mezei Kinga Zentán született, az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán diplomázott 1999-ben. 1999–2004 között az Újvidéki Színház-, 2004–2009 között a Bárka Színház-, 2011-től pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház tagja. Színpadi szerepeivel, rendezéseivel és díszletterveivel számos díjat és elismerést szerzett. A Szerbiából érkező rendezőnek ez az első együttműködése a kolozsvári társulattal.

 

csipke proba1 bi-4089

Fotók: Fülöp Péter

 

 

Az előadás dramaturgja Góli Kornélia, díszlettervező: Mezei Kinga, jelmeztervező: Gömöri Éva. Az előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte. Szereplők: Kali Andrea, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Keresztes Sándor, Váta Loránd, Bodolai Balázs, valamint Csiszér Viola, Prisăcariu Oana és Szabó József Attila zenészek.


A bemutatót követően a Csipke című előadás hétfőn, június 3-án és vasárnap, június 9-én este 8 órától tekinthető meg. Jegyek kaphatóak a színház pénztárában naponta 10–13; 16.30–18.30 óra között (tel: 0264-593468). Lehetőség van online jegyvásárlásra a www.biletmaster.ro oldalon.

süti beállítások módosítása