"Tehetségekkel foglalkozunk" - Az Ady Gimnázium igazgatója válaszolt

"Több mint 150 színész, rendező, dramaturg, operatőr, zenész, 'médiamunkás' került ki iskolánkból" - mesélte Rózsavölgyi Gábor, a debreceni Ady Gimnázium igazgatója, aki szerint az iskola drámatagozatán nem színészeket nevelnek, hanem tehetséges emberekkel foglalkoznak. Lapszemle.

 

A Dehir.hu cikkéből:


"A Színművészeti Egyetemet, művészeti főiskolákat elvégzett diákjaink közül többen ma már országosan is ismertek. A teljesség igénye nélkül: Kálloy-Molnár Péter, Hajdú „Steve”, Fésűs Nelli, Hajdu Szabolcs, Schell Judit, Juhász Réka, Tóth Anita, Gubás Gabi, Botos Éva, Major Melinda, Haffner Anikó, Varjú Kálmán, Keresztes Tamás, Polgár Csaba, Tenky Réka illetve Boros Kriszta, Kiss Anita, Szani Roland, Ortutay Dóra, Kalapos Mihály, Rác Benedek Balázs, Társi István és sokan mások" - mesélte Rózsavölgyi Gábor, a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója.

ady3csoport

Színpadon az adysok (Fotó: Nagy Gábor, dehir.hu)

 

A direktor elmondta, a koncepciójuk az volt - amit aztán az egyik rostavizsgán Törőcsik Mari is megfogalmazott -, hogy nem színészeket nevelnek, hanem tehetséges emberekkel foglalkoznak, akikből igyekeznek a maximumot kihozni, fejleszteni önismeretüket, kommunikációjukat, fellépésüket.

 

ady1rozsavolgyi

Rózsavölgyi Gábor igazgató (Fotó: Nagy Gábor, dehir.hu)

 

 

"Közülük a képzés 4-5 éve alatt kiválasztódnak azok, akik művészileg olyan tehetséggel, alázattal és szorgalommal rendelkeznek, hogy megpróbálják ezt a pályát. De nekik is legfeljebb 50 százalék az esélyük a bejutásra. A sikeres felvételihez – az előbbieken túl – hallatlan kitartás és a művésztanárok szorgalma is kell. A koncepciónk beválását mutatja, hogy az ilyen típusú osztályunkban végzettek közül azok, akik nem művész pályára kerültek, remek karriert futottak be" - mutatott rá Rózsavölgyi Gábor.

 

ady5lanyok


A gimnázium szoros kapcsolatot ápol a Csokonai Színházzal is. "Összesen tíz művésztanár oktat, részben az Adyban, részben az intézményünkben működő alapfokú művészeti iskolában. Kapcsolatunk a diákok felől is szoros a színházzal. Éppen most folyik a 'Légy jó mindhalálig' musical válogatása, de minden évadban van különben olyan darab, amelyben több adys diák szerepet kap. Ilyen volt a Momo és a Mária is. Iskolánknak Ady-bérlete van, amellyel megtöltünk egy házat. A színház vállalásaként minden Ady-bérletes előadás 18 órakor kezdődik, utána a színészekkel, rendezővel beszélgethetnek az érdeklődő diákjaink. A dráma- és táncórák keretében pedig minden diákunk ellátogathat a kulisszák mögé is" - hangsúlyozta a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása