Kiosztották Moszkvában a balettvilág "Oscar-díjait"

Olga Szmirnovát, a moszkvai Nagyszínház fiatal szólistáját találta az elmúlt szezon legjobb női balettművészének a balettvilág "Oscar-díját" odaítélő nemzetközi zsűri kedden este Moszkvában. A legjobb férfitáncosnak járó Benois de la Danse-díjat a dán Alban Lendorfnak és az orosz Vagyim Muntagirovnak ítélték oda.

Az "Oscar-díjas" fiatal balerina főleg klasszikus táncművekben lépett fel, így a Bajadérban, A fáraó lányában, a Rettegett Ivánban és a Drágakövek című Balanchine-balettben. A díjat nem tudta személyesen átvenni, mert éppen Japánban vendégszerepel. A díjazott férfiszólisták közül Lendorf a Dán Királyi Balett társulatának tagja, az orosz Muntagirov pedig jelenleg az Angol Nemzeti Balettben táncol.

 

olga


A koreográfusok kategóriájában idén a Holland Nemzeti Balett két mesterét, a 80 éves Hans van Manent, illetve az angol Christopher Wheeldont tüntették ki a balett világának legrangosabb nemzetközi elismerésével, az előbbit a Variációk két párra című művéért, utóbbit pedig a Hamupipőkéért.


Életműdíjat adtak át a Bolsojban tartott kedd esti gálán Pierre Lacotte 81 éves francia balettmesternek, akinek díjazását már a tavalyi gálán bejelentették. Mint most közölték, jövőre John Neumeier világhírű amerikai koreográfus életművét ismerik el a Benois de la Danse-díjjal, amelyet Moszkvában szívesen emlegetnek úgy, mint a balettművészet Oscar-díját.
Az Alexandre Benois (1870-1960) orosz származású francia művészről, az Orosz Balett Gyagilev alatti díszlettervezőjéről elnevezett díjat 1991-ben alapította Moszkvában orosz kezdeményezésre a Nemzetközi Táncszövetség. A balettművészet nagyjaiból álló zsűri összetétele változó, csak az elnöke, Jurij Grigorovics kiemelkedő kortárs koreográfus, a Szovjetunió népművésze állandó.

süti beállítások módosítása