Király Tamástól búcsúznak a Trafóban

Május 25-én "Király Tamás Búfelejtő Flashback Party"-t rendeznek a Trafóban. Az est részeként látható a Baltazáréji álom c. 'végső divatszínházi' előadás is, melynek jelmezeit Király Tamás tervezte.

 

A szervezők így ajánlják a programot:

 

"Baltazár éjjelén minden megtörténhet.
A valóság és az álom között eltűnnek a
határok, és a tudat sűrűjében felsejlik
a szépség”

 

Búcsúzzunk el páratlan barátunktól, aki Mesterünk volt szeretetben és szigorúságban, munkában és bulizásban, szépülésben és csúnyulásban, le-és felépülésben.

Egybe gyűlünk és elvegyülünk Benne még utoljára. Virtuális valóságterében, hangjában, látványában, mindenségében.

Összegyűjtünk és kivetítünk mindent, ami Rá utal. Táncolunk az Ő gyönyörűségére. Archiváljuk magunknak egy gesztussal.

Nézzük, idézzük, hallgatjuk, hozunk fogast*, gyújtunk mécsest.

Pislákolunk, merengünk, dumálunk róla, bulizunk, vibrálunk. Megnyugszunk. Belenyugszunk. Beletörődünk. Beleegyezünk.

 

Kiraly Tamas

 

Király Tamásról saját szavaival:

 

- Ma már szinte mindent meg lehet vásárolni, és mindenki kiválaszthatja a magának legmegfelelőbbet. Valójában az nem tetszik, hogy az utóbbi tíz évben annyi csatornán és olyan mértékben áradt felénk a fogyasztói kultúra, hogy szinte mindenki ennek a hatása alá került, és ez elfojt mindenféle egyéni elképzelést. Számomra sokkal izgalmasabb volt a húsz évvel ezelőtti pesti öltözködés, amikor mindenki az Ecserin turkálta a ruhákat, és azokból készített teljesen eredeti darabokat. Persze ez nem volt "magyar öltözködés", inkább szűk réteg gondolkodott így, de az nagy hatással volt rám. A mostani dolgok kevésbé. (Forrás: Magyar Narancs)

 

-  Annyi utánjárással és adminisztrálással járna egy saját tanfolyam, hogy nem bírnám elviselni. Olyan iskola meg nincs, ahová elmennék tanítani. Érdekelne különben, de én abszolút iskolaellenes vagyok. A Képzőn és az Iparon a tanárok nagyon rányomják a saját stílusukat és ízlésüket a fiatalokra. A tanítványok olyan erős függőségi viszonyba kerülnek négy-öt évig, hogy utána gyakran úgy maradnak.

- Megkértem néhány barátomat, hogy öltözzenek föl a boltból, és belvárosi sétákat tettünk, '82 táján pedig élő kirakatot terveztem, két héten keresztül hattól hétig élő emberek váltották egymást az ablakban, a tizenötös busz sofőre is megállt megnézni, hogy jé, mozog. Gondolom, eredeti dolgot kell csinálni, és akkor híre megy, mert elkezdenek beszélni róla. Aztán jönnek a felkérések.

- Leginkább természetesen a saját bemutatóimat szeretem, ahol a ruhától a mozgásig minden egyes elemet én találok ki néhány olyan barátommal, akikkel valóban együtt tudok dolgozni. A film, a színház csapatmunka, csak részfeladat lehet belőle az enyém, erősen figyelembe kell vennem mások elképzeléseit is, ezért aztán nagyon kevés filmet vállalok el. A látványtervező szinte mindig a Bachmann, neki nem kell elmagyarázni, hogy milyen összefüggés van a jelmez, a díszlet és a világítás között. (Folytatást itt talál.)

 

kiralytamas

 

Király Tamás Búfelejtő Flashback Party
Utolshow
2013 május 25. - 20 óra
Benne:
Baltazáréji álom
- végső divatszínház
Ruhák: Király Tamás

süti beállítások módosítása