10 év, 4 Fantom, 1 Csillár – Jubileumra készül a Madách Színház

Tíz éve mutatták be a Madách Színházban Andrew Lloyd Webber, Az Operaház Fantomja című darabját, amelynek jubileumi előadásán, május 30-án az alkotók és a színészek sok meglepetéssel és különleges fellépőkkel várják a nézőket. Július 13-án pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon, koncert előadáson is látható és hallhatjó majd a musical.

„Gyermekkori álom, hogy az Operaház csillárját ilyen közelről lássam, többek közt ezért is állítottuk színpadra annak idején a Fantomot” – mondta nevetve Szirtes Tamás, a Madách színház igazgatója, az Operaház érinthető közelségből is pompás csillárja mellett állva.

Nem véletlen, hogy a jubileumi sajtótájékoztatónak az Operaház adott otthont, középpontban és testközelben A Csillárral. Ugyanis Szirtes Tamás, a musical rendezője a kilencvenes évek hajnalán, arra jutott a koreográfus Seregi Lászlóval, hogy a Fantomot nem lehetne méltóbb helyen színpadra állítani, mint az Operában. El is mentek tárgyalni a lehetőségről. „Még meg sem tettük az ajánlatunkat, máris az Andrássy úton voltunk” -  mesélte Szirtes Tamás, érzékeltetve, hogy az Opera akkori vezetése nemigen lelkesedett az ötletért. Így történt, hogy a musical csak több mint tíz évvel később, 2003. május 30-án, a Madách Színházban debütált Magyarországon.

 

fantom10

 

„Kevés olyan darab van egy színház történetében, amelyről elmondható, hogy valamilyen módon fordulatot hozott a működésében, hogy jelentős befolyással volt a színház életének minden szegmensére. A Madách Színházban két ilyen darab is volt, a Macskák és Az Operaház Fantomja” – fejtette ki a rendező-igazgató, aki kiemelte, a Fantom előadás új pályára állította színházát, megmutatta, hogy a Madách képes sokkal nagyobb volumenben dolgozni: szcenikában, szervezésben, társulatszervezésben. „A Madách minden színházi elemére, mindannyiunk pályájára nagy hatással volt Az Operaház Fantomja” – foglalta össze Szirtes Tamás, mit is jelentett az újabb Webber musical számukra.

 

fantomok10

 

Az Operaház Fantomja bemutatási jogáért annak idején három színház versengett Magyarországon. Végül 17 évvel az 1986-os londoni ősbemutató után, a Madách Színház csapata állíthatta színpadra a művet, a világon először saját felfogásban, vagyis non-replika változatban, Seregi László koreográfiájával és Kentaur díszleteivel. Azóta a Fantom 700 előadást élt meg, amit több mint félmillióan láttak. 2007-ben a musical koncertváltozatát 13 vidéki város közönsége is hallhatta.

 

Most, tíz évvel a bemutató után és majdnem húsz évvel a sikertelen operaházi próbálkozást követően, mégis felcsendült Az éj zenéje című Fantom-dal az Operaházban, a csillár fényében. Egyszerre három Fantom, Sasvári Sándor, Csengeri Attila és Posta Victor előadásában. Ez csak a kezdet volt, hiszen a Madách különleges előadással készül a jubileumra: május 30-án, valamennyi szereposztás színre lép a színházban. „Bár a mű igen történetcenrikus, mégis lesznek váltások, amelyekkel a színészek átadják egymásnak a szerepeket, és a dalokat” – árulta el Szirtes Tamás. A jubileumi produkció végén több vendégművészt is láthat és hallhat majd a közönség, többek közt a 2003-as bemutató Christine-je és Fantomja, Király Linda és Miller Zoltán énekel újra együtt, Horgas Eszter fuvolaművész pedig Christine és a Fantom nagyáriájának variációját adja majd elő a zenekarral. További meglepetésekre fény derül május 30-án a Madách Színházban.

 

Szöveg: Kodova Michaela / Színház.hu

Fotó: Madách Színház

süti beállítások módosítása