A Nemzet Színésze is fellép jövőre Szegeden

Gyüdi Sándor, a szegedi színház főigazgatója sajtótájékoztatón számolt be a jövő évad terveiről és helyzetükről.

Rendkívül munkás, de sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház: 330 előadást tartottak az évadban, ennek felét a Nagyszínházban, a másik felét külső helyszíneken, közte az új stúdiószínházban a Korzó Zeneházban - közölte az évadzáró testületi ülés kapcsán a főigazgató.

Gyüdi Sándor elmondta: emellett több vendégjátékuk volt és két fesztivált is rendeztek. Jövőre a most lezárt évadhoz hasonlóan 14-15 előadást terveznek. Műfaji megosztásban lesz három opera, két gyerekdarab, két balett, egy új operett, a többi a drámai tagozat előadása.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a várostól ugyanannyi támogatást kapott a teátrum, mint egy évvel korábban, az államtól azonban 51 millió forinttal kevesebbet.

 

szeged

 

"Nincsenek viharok körülöttünk, miközben a sajtó tele van színházi viharokkal, óriási anyagi csődökkel és politikai csatározásokkal. Nem kaptuk meg azt, amit a nemzeti kategóriától vártunk" – fejtette ki a pénzügyi nehézségekről a direktor. "Most nem adnám be a pályázatot, rosszabbul állunk. Ez persze nem független a társadalom egészétől" – tette hozzá Gyüdi, aki elárulta, fájdalmas intézkedésekre kényszerülnek, az étkezési utalványt például szüneteltetni kell. A színházban sokakat érint a dupla ellátás tilalma, tehát választaniuk kell: nyugdíj vagy fizetés. Gyüdi Sándor azt is elmondta, az évadzáróra még nem derült ki pontosan, hogy kiktől búcsúznak, milyen összetételben kezdik a jövő évadot.

 

Szeptemberben az évad Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadásával kezdődik, majd William Shakespeare 1603 körül íródott drámája, az Ohello lesz látható. A gyerekeknek Antoine de Saint-Exupéry A Kisherceg című darabját, valamint Csukás István Ágacska című mesejátékát játsszák.


Lesz felhőtlen bohózat, Georges Feydeau A hülyéje című darabja. Az operettek közül a szegedi Huszka Jenő Bob hercegét láthatja a következő évadban a közönség, október 10-én Verdi 200. születésnapján pedig a zeneszerző Simon Boccanegra című operájának premierjére készülnek. Januárban mutatják be Rossini Hamupipőkéjét, majd az évad utolsó operapremierje az Emanuel Schikaneder írta Varázsfuvola lesz. Ősbemutatóként Tasnádi István Memo című darabját a drámai tagozat viszi színre, majd Hubai Miklós két darabját láthatják egy estén Ők tudják mi a szerelem címmel, amelyben a Nemzet Színésze, Király Levente is fellép majd. Emellett láthatják a nézők az Anti-Pygmalion című előadást és Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját is.


Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést is. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját idén a prózai tagozat két művésze, Szabó Gabi és Szilágyi Annamária színművésznők vehették át. A szegedi operabarátok kiemelkedő művészi teljesítményéért az évad ifjú énekesének Szemere Zitát, énekesének Kelemen Zoltánt választották. Az énekkari nívódíjat Akócsiné Szabó Adrienn énekkari művész érdemelte ki, az operatársulat tagjai pedig a Vaszy Viktor-díjat megosztva ítélték oda Kelemen Zoltán magánénekesnek és Kürtös Petra ügyelőnek. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Hajszán Kitti táncművész vehette át. A drámai tagozat Makó Lajos-díját Bacsa Erika ügyelő asszisztens, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Tóth Ágnes jelmeztárvezető kapta.

 

Forrás: MTI, Délmagyar

süti beállítások módosítása