Tízezren látogatták a Zsolnay Fesztivált

Május 20-án véget ért az idei Zsolnay Fesztivál. Ez alkalomból írtak közleményt a fesztivál szervezői.

 

A Zsolnay Fesztivál közleménye:

A rendkívüli időjárás ellenére sem maradt el program a Zsolnay Fesztiválon. A hirtelen érkezett viharok ellenére a fesztiválozók kitartottak a rendezvény mellett. A minőségi, gondolatébresztő és szórakoztató programokat közel tízezren látogatták a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Az egykori Zsolnay Porcelángyár területén öt hektáron kialakított Negyed kulturális programjainak egyedülálló külső és belső terek biztosítottak helyszínt. Több mint 140 program, komoly- és könnyű zenei koncertek, színházi előadások, irodalmi események és gyerekprogramok fogadták a látogatókat. Személyi sérülés és számottevő káresemény, károkozás nem történt.

01O26A9267 copy
Idén külön figyelmet kapott a fiatalabb korosztály és az egyetemisták, több koncert, program is sikeresen szólította meg őket. Ismert külföldi zenészek adtak könnyűzenei koncerteket: a rossz idő ellenére telt ház előtt zenélt a francia Nouvelle Vague, a spanyol Che Sudaka megtáncoltatta a közönséget, az Egyesült Királyságból érkező Stereo MCs DJ Set az E78-ban alaposan megemelte a hangulatot, az örmény Wattican Punk Ballet az ArTér Kávézóban nyújtott felejthetetlen élményt a nézőknek. A neves hazai fellépők közül a Zagar új lemezéről játszott dalokat, a Besh o droM szombat este táncoltatta meg a közönségét. Fábián Juli & Zoohacker, A Köztársaság Bandája, a Mrs. Columbo, a Jazzrael és a Tudósok különleges és egyedi hangulatú koncerteket adtak.

 

16O26A1611 copy

 

Idén is volt zenés séta Palya Beával, a tavalyihoz hasonló hatalmas közönségsikert aratva.

Nagy hangsúlyt kaptak a fesztiválon a pécsi vagy Pécshez kötődő művészek. A már hagyományossá vált Zsolnay-s programokat erősítette a pécsi színészek által kitalált és játszott Gyárturisták performasz-sorozat. A fesztiválon helyet kaptak a tradicionális és jellegzetes pécsi értékek és termékek. A „Zsolnay-gyári capriccio – A mi kis városunk” fotópályázat célja egy Pécset bemutató izgalmas, élő fotókiállítást létrehozása volt. Közel 1000 kép érkezett be a felhívásra, amiből a kurátorok 69 pályázó közel 300 alkotását választották ki. A Művészeti Piac helyi kreatív művészeket vonultatott fel, de - hagyományteremtő szándékkal - jelen volt Magyarország legrégebben alapított, ma is működő söripari cége: a Pécsi Sörfőzde.

 

03O26A9097 copy


Két pályázatot is hirdetett a fesztivál: nagy sikere volt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai által a fesztiválra tervezett köztéri alkotásoknak. Az Óriás Ágy, a Zenélő Lépcsők és a különböző installációk sok látogatót vonzottak. Az m21-es galéria 1200 m2-es helységében Komoróczky Tamás audiovizuális munkáit láthatták az érdeklődők.

 

35O26A0239 copy
A Cseh Tamás emlékesten a valaha a zenészt kísérő Ad Libitum Együttes megtöltötte a Bóbita Bábszínház színpadát.
A színházi élményt keresők több előadáson is részt vehettek: a HOPPart Társulat Szörprájzpartiján, vagy a budapesti Színművészeti Egyetem hallgatóinak mozgásszínházán, és Térey János Nibelung lakópark c. darabja nyomán készült előadáson.

05O26A9009 copy
A Budapesti Vonósok és a Magyar Zeneművészeti Társaság Kamaraegyüttese a klasszikus és kortárs zenét képviselték. A számos díjjal kitüntetett Jókai Anna írónővel legújabb regényéről beszélgettek. Jordán Tamás - többek között - József Attila, Babits segítségével „stand upolt” , a „Szó és zene” előadáson négy magyar író – Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál – olvasta fel egy-egy szabadon választott írását, három fantasztikus jazz muzsikus, Dés András, Dés László és Barcza H. József zenei kísérete mellett. Népszerű volt Veiszer Alinda Zsolnay Szalonja is.

01O26A3397 copy
A fesztivál egyik legnépszerűbb attrakciójának a Franciaországból érkezett óriás kaleidoszkóp bizonyult: a hal alakú térben állandóan telt ház előtt zajlottak a Kaleidoact előadásai.

A családokat és gyerekeket több izgalmas és színes program is várta különböző helyszíneken az egész Negyed területén. Az érdeklődők kipróbálhatták a kerámiafestést, a Bóbita Bábszínházban és szabadtéri színpadán rengeteg bábelőadás, gyerekszínház fogadta a kicsiket és nagyokat. Az érdeklődők a terület több helyszínén kipróbálhatták a játékkészítést, üvegfestést - sőt - a vállalkozó szelleműek „mesehőssé” is változhattak. A fesztiválra érkezők közül sokan látogatták meg a Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításait, Rózsaszín Zsolnayt, Gyugyi-gyűjteményt, a Mauzóleumot és a Család- és Gyártörténeti Kiállítást.

süti beállítások módosítása