Wagner-évforduló "komolytalanul"

Merev ünnepélyesség nélkül emlékezik Richard Wagner születésének 200. évfordulójára Bayreuth városa, a bécsi Volksoper, valamint az erli Tiroli Fesztivál.


Az ünnepi játékok városa szerda este fiatalok számára szervez Wagalaweia címmel partit. Az üvegcsarnoknak nevezett helyszínre a belépés fél kilenctől ingyenes, örülnek, ha valamelyik Wagner-opera hősének jelmezében érkezik a vendég. A táncmulatságon fiatal zeneszerzők olyan darabjait is megszólaltatják, amelyeket a nagy mester ihletett. 


A bécsi Volksoperben az igazgató, Robert Meyer lesz a Ring egy este című előadás narrátora. A produkcióban jeles művészek szerepelnek: Sebastian Holecek Wotant, Jörg Schneider Logét, Martin Winkler Alberichet személyesíti meg. Alexandra Kloose alakítja Frickát és Irmgard Vilsmaier Brünnhildét, a karmesteri pultnál a dortmundi zeneigazgató és a BBC National Orchestra of Wales vendégkarmestere, Jac van Steen debütál a Volksoperben.

 

Ring am Abend Volksoper

Ring am Abend (Fotó: volksoper.at)


Ám az előadás rendkívül humoros lesz, a 2011-ben elhunyt Loriot művésznevű filmes, színész, rendező alkotta a Ring egy estén című játékot az 1990-es évek első felében. A Vicco von Bülow néven is ismert művész - eredetileg Bernhard Victor Christoph Carl von Bülow - távoli rokona Hans von Bülownak, aki Wagner második feleségének, Liszt Cosimának első férje volt.


Az első humoros "hódolatot" júniusban a Tannhäuser 80 perces változata követi, ez az 1857-es Johann Nestroy operapersziflázs felújítása.


A decemberben megnyílt remek tiroli fesztiválcsarnok, a Festspielhaus Erl vezetői úgy vélik, a nagyszabású megemlékezések között az új intézmény hangja elveszne, ha nem valami különlegességet "tálalna" fel. Erlnek azonban meg kell szólalnia - hangsúlyozzák, így a kelet-tiroli zenészbandát a fúvósokból, egy harmonikásból, egy hegedűsből, illetve hárfásból álló Franui Musicbanda Wagner műsorral nyitja a nyári fesztivált.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása