Eszenyi Enikő átadta a Várkonyi-díjat

2013-ban Bóta Zsolt színpadmester-helyettes kapta a rangos elismerést.

Várkonyi Zoltán, a Vígszínház egykori főrendezője, igazgatója 1912 május 13-án született. Szakmai öröksége a Vígszínház és az egész magyar színháztörténet felbecsülhetetlen értéke.

 

dij


Élete több szálon is szorosan összefonódott a Vígszínházzal: a II. világ háború utolsó heteiben a Víg pincéjében bujkált, majd 1951-ben a bombázás után újjáépített színház nyitóelőadását ő rendezte, aztán 1962-ben a Víg főrendezője lett, majd 1971-től haláláig igazgatója. Várkonyi ízlésével, bölcsességével nemcsak a saját korának vígszínházi irányát, stílusát határozta meg, de szellemisége ma is él és hatása korszakos jelentőségű.

A Vígszínház társulata a felejthetetlen igazgató, rendező és színész emléke előtt tiszteleg a Várkonyi-díjjal, melyet özvegye, Szemere Vera alapított 1984-ben. Azóta minden évben a színház dolgozói titkos szavazással voksolnak vagy egy műszaki vagy egy adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára, akit Várkonyi születésének évfordulóján kitüntetnek.

 

dij2
A Vígszínház munkatársai nagyon nagyra becsülik ezt a díjat, hiszen ezzel azoknak a munkáját ismerik el, akik a közönség számára láthatatlanok, de nagyon sokat tesznek a Vígszínházért.

Bóta Zsolt színpadmester helyettes 1989 óta, 24 éve dolgozik a Vígben, olthatatlan színházszeretettel, szakmai hozzáértéssel, odafigyeléssel és jó humorral. Vérbeli színházi szakember, igazi csapatember, közösségformáló erő, nagylelkű, segítőkész, kreatív és megbízható. Munkatársai szeretik és tisztelik, ezért is kapta ezt a díjat, melyet Eszenyi Enikő igazgatónő Várkonyi Zoltán családjának jelenlétében, közönség előtt, a Vígszínház nagyszínpadán adott át.

süti beállítások módosítása