Jirí Menzel művészeti kitüntetést kapott a cseh kormánytól

Kitüntetést kapott a cseh kultúra támogatásáért Jirí Menzel filmrendező, valamint Henri Bonnet bankelnök, a prágai Nemzeti Színház egyik fő szponzora a cseh kulturális minisztertől.


Alena Hanakova az Artis Bohemiae Amicis (a Cseh Művészet Barátja) elismerést nyújtotta át a két kitüntetettnek a csütörtöki ceremónián.
"Mindketten megtestesítik a díj elnevezését: egyikük tevékeny művész, másikuk az üzleti körökből támogatja a művészetet. Jirí Menzelnek köszönhetően az egész világ tudja, hogy Csehországnak jelentős film- és színházi rendezői vannak. Henri Bonnet-nak és a Komercini Banknak (Kereskedelmi Bank) köszönhetően az első számú cseh színház számos kitűnő előadásokat valósíthat meg" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: Menzel és Bonnet hozzájárult ahhoz, hogy a cseh kultúrát a határokon túl is megismerjék.

Menzel a ceremónián kiemelte: szeretné, ha a miniszternek nagyobb befolyása lenne a kormányban, és erősebb támogatást tudna nyújtani a cseh kultúrának. Megjegyezte, hogy Franciaországhoz vagy más országokhoz mérten, amelyek nagy gondot fordítanak a kultúrára, a cseh kulturális szektor részesedése a költségvetésből "szégyenteljesnek" tekinthető.

 

Jiri Menzel
A 75 esztendős Menzel 17 játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más országokban is számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amit Bohumil Hrabal művéből rendezett, megkapta az Oscar-díjat. Legújabb filmje, a Donsajni premierje szeptember 19-én lesz Csehországban.

Bonnet felidézte, hogy az általa vezetett bank öt éve támogatja a Nemzeti Színházat. "Ez a kitüntetés a bank mind a nyolcezer dolgozójának jár" - fűzte hozzá.

Az Artis Bohemiae Amicis medált 2000-ben alapította az akkori kulturális miniszter, Pavel Dostal. Azóta több mint száz kiemelkedő személyiség kapta meg, köztük Sona Cervena operaénekesnő, színésznő, Garrick Ohlson amerikai zongorista és Sir Charles Mackerras brit karmester.

süti beállítások módosítása