Visszautasítja Kerényi Imre szavait a Színházi Társaság

Visszautasítja Kerényi Imre szavait a Magyar Színházi Társaság. Erről nyilatkozatot adtak ki, melyet teljes terjedelmében közlünk.

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház leendő igazgatóját látta vendégül a Polgári Szalonban. A beszélgetés során Kerényi Imre feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, és kifejtette, ha alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, "mint a nyavalya", ugyanis "kis rabszolgákat képez". Az egykori rektor a Nemzeti Színház munkásságát is leminősítette, mondván trendi, de semmi közünk hozzá.

Úgy fogalmazott, Vidnyánszky "meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Mindehhez Vidnyánszky Attila asszisztált, és hozzátette, sok ünnep készül a Nemzeti Színházban, ahol Németh Antal szellemiségében kíván dolgozni. Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A történtekre nyílt levélben reagált Kulka János, aki úgy fogalmazott, Kerényi Imre helyett is szégyelli magát.  "Kerényi elveti a sulykot" - közölte ennek kapcsán Ascher Tamás a Facebookon közzétett kommentárjában.

 

csizmadia-tibor

A képen Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke

 

A Magyar Színházi Társaság nyilatkozata:

 

A Magyar Színházi Társaság elnöksége az általa képviselt színházi szakma és minden józan érzésű ember nevében visszautasítja Kerényi Imre a Belvárosi Polgári Szalonban 2013. áprilisában elhangzott szavait.

Megnyilatkozása magánemberként is elfogadhatatlan, Kerényi Imre jelenleg azonban miniszterelnöki megbízottként engedi meg magának a tűrhetetlen hangnemet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem lejáratása és burkolt fenyegetése, a Nemzeti Színház elmúlt ötéves teljesítményének méltatlan minősítése, a kirekesztő szavak használata megengedhetetlen és nem maradhat válasz és következmények nélkül. 

A Magyar Színházi Társaság elnöksége fölhívja az illetékes kormányzati szervek felelős irányítóinak figyelmét, hogy Kerényi Imre ilyen megnyilvánulása rossz fényt vet megbízóira, kárt okoz megosztott kulturális életünknek, és megcsúfolja a demokratikus Magyarország Alaptörvényben rögzített értékrendjét.


A Magyar Színházi Társaság Elnöksége

süti beállítások módosítása