Csak semmi titok - Sunyovszky Sylvia könyvvel jelentkezik

Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas színésznő Csak semmi titok - Korrajz egy pályaképen címmel könyvet jelentet meg, melyben életútjáról számol be.

 

szilvia3A könyvről:

 

„Most, ahogy első szavait leírom a könyvnek, különös érzés kerít hatalmába. Egyszerre érzem a számadás szépségét és felelősségét. Szépségét magántörténelmem újbóli átélésének és felelősségét az igazmondásnak”– nyitja számadását Sunyovszky Sylvia.

Hogyan lesz egy elvidéki lányból Budapest elismert színésznője? Hogyan jut a pozsonyi színművészeti főiskola felvételijétől az 1968-as orosz bevonuláson át Budapestre, Várkonyi Zoltán osztályába? - erre keresi a választ aHolnap Kiadó gondozásában megjelent kötet. A könyvből megismerhetjük a színésznő pályaképét, bepillantást nyerhetünk a korabeli szlovák és magyar színjátszás helyzetébe, a Nemzeti Színház, a Kassai Thália és a Madách Színház társulatának kulisszái mögé, a filmforgatások mindennapjaiba. Felvillannak meghatározó barátságok és találkozások képei (többek között Győry Dezsővel, Simonyi Imrével, Lázár Máriával, Tolnay Klárival, Mensáros Lászlóval, Pécsi Sándorral). 

 

szilvia
Részlet a műből:

A fent említett három évfolyamtársam lett vizsgatársam pozsonyi két főiskolás évem alatt. Együtt találtuk ki, hogy miközben eljátsszuk a darab jeleneteit, az író zárójelbe tett instrukcióit is megjelenítjük úgy, hogy kilépve a figurából egy-egy szereplő előrejön a színpadon, és közli a közönséggel, hogy a következőkben mit is kell csinálnia. Például: „nagyot sóhajt, hátat fordít, átmegy a másik oldalra”, közben a másik színész az instrukciókat végrehajtja. Rendkívül mulatságos lett az eredmény, még a tanárok is remekül szórakoztak. A hatás kedvéért ezt még azzal is tetéztük, hogy nem volt semmilyen díszlet, berendezés, sőt még kellékek sem, mert azokat is eljátszottuk. Csészék nélkül teáztunk, székek nélkül ültünk, sőt pamut nélkül pamutot is gombolyítottunk. Az előadás végén az egyik néző az után érdeklődött, hogy az összegubancolódott pamutot hogyan tudjuk majd kötésre felhasználni. „Milyen pamutot? – kérdeztük naivan, és mosolyogtunk… – Ez csak az ön képzeletében jelent meg.”

sunyovszky
(...) Amikor Kecskeméten a felfelé ívelő, remek színház éléről a vezetést egyik napról a másikra menesztették, és a Hernádi–Jancsó párost nevezték ki, éppen ott tartózkodtam. A színház összes dolgozója úgy zokogott, mintha terrortámadás érte volna őket. A váltást mindenki tragédiaként élte meg. Megrendítő napokat éltem át velük. Azt hívén, hogy tehetek értük valamit – nem kis vakmerőséggel –, személyesen utaztam Budapestre, és megkerestem Aczél György elvtársat, aki a Madách Színház bemutató előadásaira gyakran eljött, és személyesen is gratulált nekem, így azt gondoltam, elpanaszolhatom neki a színház bánatát. Kifogásoltam az etikátlan, sőt párt-etikátlan lépést, és kértem, hogy tegyen valamit… Nem tudtam, hogy éppen ő volt, aki kineveztette a „párost” a színház élére, s akik egy európai színvonalú színház létrejöttének képét festették le neki. Aczél elvtárs a szokásos lendületével cselekedett, de nem a vezetés váltásában tett korrekciós lépéseket, hanem engem húzott ki a már megszavazott Jászai-díjasok listájáról. Csak jóval később kaptam meg a kitüntetést. (...)

A könyv 30%-os kedvezménnyel megvásárolható a Holnap Kiadó honlapján.
A könyvről és a további akciókról itt tájékozódhat.

 


JÁTÉK!

 

Mikor vehette át a Jászai Mari-díjat Sunyovszky Sylvia?

  1. a)1979
  2. b)1986
  3. c)1991
  4. d)1999

A válaszokat a holnapkiado@atw.hucímre várjuk.

Beküldési határidő: 2013. május 31.

A helyes válaszokat beküldők között Sunyovszky Sylvia: Csak semmi titok c. művének tiszteletpéldányát sorsolják ki. 

 

süti beállítások módosítása