Könyörtelen önvizsgálat - Kertész-darab a Jurányiban

Két amerikai művész hozza Magyarországra Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című könyvének angol nyelvű színpadi változatát. Az alkotókkal, Barbara Lanciers rendezővel és Jake Goodman színésszel készített interjút a Revizor. Lapszemle.

 

A Revizor cikkéből:

 

Barbara Lanciers az interjúban elmondta, elsősorban a nagymamája miatt Budapestet tartja második otthonának. Ő ugyanis magyar volt, és Budapesten, a Szondi és a Bajza utca sarkán levő házban nőtt fel, majd 1944-ben, az ostrom idején hagyta el Magyarországot.

 

barbaralanciers

 

"Nagyon szoros kapcsolat volt közöttünk, és amikor - még tizenévesen - elkezdtem színházzal foglalkozni, azt mondta, hogy tőle örököltem a színház iránti szeretetet. Ezt akkor még nem értettem, mert nem sokat beszélt a múltjáról, de aztán évekkel később elkezdett mesélni a gyerekkoráról. Fotókat mutatott, amiken jelmezben szerepelt. Kiderült, hogy tagja volt egy gyerekszínjátszó-társulatnak, majd operaénekesnek készült. Elhatároztam, hogy színházi előadást fogok csinálni az életéből, s elutaztam Budapestre, hogy közelebb kerüljek a múltjához. Majd többször visszatértem: voltam itt Fulbright ösztöndíjjal, dolgoztam az Országos Színháztörténeti Intézetben, és rengeteg magyar színházi embert ismertem meg" - mesélte Barbara Lanciers.

 

kaddis

 

Kertész Imre regényéről így szólt a rendező: "Teljesen a hatása alá kerültem, egy ültő helyemben olvastam el. A fülszöveg szerint a narrátor azt mondja el, hogy miért nem akar gyereket az Auschwitz utáni világban, ami alapján valami nehéz és sűrű prózára számítottam. De az a csodálatos a szövegben, hogy a maga nyerseségében egyszerűen gyönyörű és könnyen lehet olvasni. Ugyanakkor annyira emberi és könyörtelen benne az önvizsgálat, hogy az olvasó maga is önvizsgálatra kényszerül. Nagyon aktív szöveg: olyan volt olvasni, mint egy szobában lenni az íróval, aki közvetlenül hozzám beszél. Rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogyan lehet színpadra állítani a regényt" - fejtette ki Barbara Lanciers.

 

jakegoodman

Fotók: Orlai Produkció


Jake Goodman alakítja a Narrátort. "Zsidó vagyok és, mondhatni, holokauszt-irodalmon nőttem fel, de a Kaddis minden szempontból kivételes könyvvé vált számomra. Lenyűgözött a közvetlensége, keménysége és vadsága, ahogy a szöveg folyamatosan közeledik a lényeghez, egy olyan középponthoz, amin nagyon nehéz keresztülmenni. Nagyon őszinte, már-már brutális szöveg, ilyen értelemben nincs benne semmi színpadiasság vagy csináltság" - mesélt a regényről a színész.

Barbara azt is elárulta, eddigi előadásaik során az volt a legérdekesebb, hogy a darab után senki sem akart elmenni. A közönség megtapsolta Jake-et, de az emberek hosszú percekig ülve maradtak, megvárták az alkotókat az előtérben, hogy beszélgethessenek. "Alighanem arról van szó, hogy a Kaddis olyannyira az önvizsgálatról szól, hogy az embernek muszáj beszélnie róla" - nyilatkozta a rendező.

 

A teljes interjú a Revizoron olvasható.


Előadások:

június 5., 6., 7. - 19 óra
Jurányi Inkubátorház

 

süti beállítások módosítása