Zenei reflexió Munkácsy életére – Musical készül a festőről

Ősbemutatóra készül a József Attila Színház. A következő évadban Munkácsy, a festőfejedelem címmel mutatnak be musicalt. 

Az alkotók nem titkolt célja, hogy a közönség, főleg a fiatalabb generáció felfedezze magának a festő művészetét. A darab olvasópróbáján jártunk.

 

November 9-én mutatják be a József Attila Színházban Dallos Sándor népszerű regényei, A nap szerelmese és az Aranyecset alapján készült zenés darabot Munkácsy Mihályról. A szövegkönyvet Kiss Stefánia, a zenét és a dalszövegeket Bognár Zsolt írtaA festő életét még soha nem dolgozták fel zenés formában. Az új színpadi mű, főhajtás Munkácsy előtt, aktualitását többek között a művész születésének közelgő 170. évfordulója adja. 

 

A Munkácsy, a festőfejedelem című musical olvasópróbáját Nemcsák Károly, a színház igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, nagyon örül, hogy ez a különleges darab, melynek szerzője főiskolai osztálytársa volt, a József Attila Színház színpadán kel életre. 

 

Phák Imre Munkácsy-gyűjtő, aki vendégként vett részt a próbán, elárulta, mint Munkácsy szerelmese, biztos benne, hogy mire a darab a közönség elé kerül, a színészek és az alkotók is hasonlóan szenvedélyes viszonyba kerülnek a festővel, mit ő maga. „Bízom benne, hogy ez a musical segít abban is, hogy a nézők, és főleg a fiatalabb generáció jobban megismerje Munkácsy életét, munkásságát” – tette hozzá Phák Imre.

 

munkácsyKiss Stefánia és Bognár Zsolt

A darab szerzői, Kiss Stefánia és Bognár Zsolt

 

A Munkácsy Mihály életéről szóló színdarab ötlete már 6-7 évvel ezelőtt felvetődött - tudtuk meg a darab szerzőjétől, Bognár Zsolttól. „Mivel jellemzően külföldi musicaleket mutatnak be a színházak, külföldi vonatkozású történetekkel találkozhatnak a műfaj kedvelői. Ezért is merült fel bennem annak a gondolata, hogy egy olyan musicalt hozzak létre, amiben egy magyar „hős” életét mutathatjuk be. Bízom benne, hogy a darabon keresztül nem csak a magyar nézők ismerhetik meg jobban Munkácsyt, hanem idővel a külföldi közönség is” – fogalmazott a szerző.

 

A musicalt Tóth János rendezi, aki az opera világából érkezett, ám nem csak énekesként, hanem rendezőként is több zenés darab fűződik a nevéhez. Tóth János elárulta, képzőművész családból származik, így a Munkácsy életét feldolgozó mű színpadra állítása sok szempontból izgalmas feladat számára.

 

munkácsyTóth János rendező
Tóth János, rendező
 

„Ennek a musicalnek a rendezése azért is különleges kihívás, mert a darabban a dalok és a prózai részek olyan sűrűn váltakoznak, mint ahogy egy film képkockái pörögnek” – magyarázta a rendező, aki arról számolt be, hogy a díszlet, ami Munkácsy festményeinek szépségét is igyekszik közvetíteni, illeszkedik majd ehhez a filmszerű világhoz: egy hármas felosztású vászonfelület lesz, amely több irányba mozog, így tereket hoz létre és választ el. „Mindennek a kerete pedig a Krisztus Pilátus előtt című festmény lesz. Sedelmayer kiállítja a képet – ezzel indul útjára a cselekmény. A produkció egyfajta zenés tárlatvezetés lesz – kedvet szeretnénk csinálni a nézőnek ahhoz, hogy elmenjenek, és megnézzék Munkácsy képeit” –  tette hozzá Tóth János.

 

munkácsyDétár Enikő

Détár Enikő lesz Cecille

 

A rendező arról is beszélt, hogy mivel a musical a Dallos-regény alapján készült nem minden mozzanata alapul valós eseményeken. „Egy este alatt, két felvonásban nem lehet Munkácsy életét visszaadni, csak egy – egy mozzanatot tudunk bemutatni. Igazából a musical nem mintázhatja tökéletesen a festő életét, csupán egyfajta zenei reflexióként mutathatja be azokat az érzéseket, eseményeket, amiket megélt. Ez a zenés műfaj ugyanis, az operához hasonlóan, nem a konkrét cselekvésről, hanem az arra adott reflexiókról szól” – vélekedett Tóth János

 

munkácsyZöld Csaba
Munkácsy szerepében Zöld Csaba látható
 
 

Az új musical úgy próbál képet adni Munkácsy életéről, hogy azt a festő életében meghatározó szerepet játszó három nőalak köré fűzi: Perzsi, Sven és Cecille, három múzsa, akik nélkül, a rendező, Tóth János szerint, Munkácsy nem válhatott volna azzá, akivé lett. Cecille-t Détár Enikő, Svent Molnár Szilvia, Perzsit Kocsis Judit alakítja majd. Munkácsy Mihály szerepében pedig Zöld Csaba látható. „A hatás, amit Munkácsy el tud érni művészetével, minden korban változatlan. Oly jó, hogy közünk lehet hozzá, büszkék lehetünk rá, szerethetjük őt. A békéscsabai asztalosműhelytől eljut a tengeren túli világsikerig. A szegénységtől a gazdagságig. Ezeket biztosan tudjuk, de hogy miként érzett, volt-e boldog, küzdelmeiben mi és ki segítette: tanárai, barátság, szerelem, vagy az utóbbiak hiánya? Erre keressük a választ” – fogalmazott Tóth János.

Az, hogy a közönséget miként érinti az új musical és Munkácsy története, november 9-én derül ki a József Attila Színházban.

 

Szöveg: Kodova Michaela /  Színház.hu

Fotó: Bende Tamás / József Attila Színház

süti beállítások módosítása