'Kerényi hagyja el a kulturális közéletet' - Újságírók is tiltakoznak

Az Aranytollas Újságírók Társasága Kerényi Imre távozását sürgetve közleményben tiltakozik a miniszterelnöki biztos botrányos megnyilatkozásai ellen.

Az előzményekről:

Kerényi Imre Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház leendő igazgatóját látta vendégül a Polgári Szalonban. A beszélgetés során Kerényi Imre feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, és kifejtette, ha alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, "mint a nyavalya", ugyanis "kis rabszolgákat képez". Az egykori rektor a Nemzeti Színház munkásságát is leminősítette, mondván trendi, de semmi közünk hozzá.

Úgy fogalmazott, Vidnyánszky "meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Mindehhez Vidnyánszky Attila asszisztált, és hozzátette, sok ünnep készül a Nemzeti Színházban, ahol Németh Antal szellemiségében kíván dolgozni. Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A történtekre nyílt levélben reagált Kulka János, aki úgy fogalmazott, Kerényi Imre helyett is szégyelli magát.  "Kerényi elveti a sulykot" - közölte ennek kapcsán Ascher Tamás a Facebookon közzétett kommentárjában.  Tiltakozott a Magyar Színházi Társaság, a Független Előadók Szövetsége, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve Radnóti Zsuzsa, Magyar Fruzsina dramaturgok. Vidnyánszky Attila pedig elhatárolódott Kerényi Imre a Nemzeti Színházat ért kijelentéseitől.

 

aranytoll
A MÚOSZ közleménye:


Az Aranytollas Újságírók Társasága megengedhetetlennek tartja Kerényi Imre V. kerületi televízióban elhangzott mondatait. A magyar nyilvánosságban napvilágot látott lehetetlen ötletei – pl.: a Színművészeti Egyetemet tegyék át a Nemzeti Színházba –, a színházi életről megfogalmazott zavaros gondolatai, az emberhez nem méltó, rasszista kijelentése ellen tiltakozunk.

Ezúton kérjük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr mentse fel Kerényi Imrét megbízatása alól, vagy Kerényi Imre önszántából mondjon le és hagyja el a magyar kulturális közéletet!

A kiadmány hiteléül:
László Zsuzsa, az Aranytollas Újságírók Társaságának titkára
Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

 

süti beállítások módosítása