Az Ördögkatlan is bojkottálja az MMA pályázatait

Ördögkatlan Fesztivál is csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei pályázatainak bojkottjához. Bérczes László fesztiválszervező azt reméli, ez nem lesz kihatással a fesztiválra.

Május közepén hirdette meg a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei pályázati kiírásaival kapcsolatos bojkottját. Az eltelt időszak alatt több mint 70 szervezet, színházi társulat és magánszemély csatlakozott a felhíváshoz - köztük az Ördögkatlan Fesztivál is. Az idei, július 30-án kezdődő rendezvénysorozat úgy tűnik, nem marad el, noha a korábban elnyert pályázatok során megítélt támogatási összegek még nem érkeztek meg a szervezőkhöz.

 

ordogkatlan
A fesztivál tavaly mintegy 60 millió forintból gazdálkodhatott, amelynek a felét a pályázati források adták, a másik felét pedig elsősorban a jegybevételek. "Rájöttünk, hogy az Ördögkatlan Fesztivál, mint előadóművészeti intézmény minden feltételnek megfelel, ami ahhoz szükséges, hogy színháznak nyilvánítsák: hoz létre saját produkciót és több, mint ötven előadást fogad be öt nap alatt. 2011-ben tehát bekerültünk a hatos kategóriába. Abszolút joggal: készül saját produkció a Csiky Gergely Színházzal közösen, A helység kalapácsa Ferenczi Gyuri zenéjével, és saját találmányunk, a BuszSzínház – és közben lesz legalább hatvan befogadott produkció! Ennek az a jelentősége, hogy a színházi programok jegybevétele alapján plusz pénzhez jutunk, hiszen már nekünk is jár a TAO. Kihúzott minket a bajból, hiszen nullára jöttünk ki és csak egy ötleten múlt!" - árulta el korábban a Színház.hu interjújában Bérczes László.


A kaposvári színház művészeti vezetője, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője a Pécsi Újság.hu megkeresésére azt mondta, "nagyon csalódott" lenne, ha a mostani bojkott bármilyen módon kihatással lenne a fesztiválra.

"Szabad országban élünk és azt gondolom, hogy a bojkott nem befolyásolhatja a fesztivál jelenét és jövőjét. Nagyot csalódnék, ha ez befolyásolna bármit is. Mi már a felhívás előtt eldöntöttük, hogy nem pályázunk idén az MMA-nál. Amikor jött ez a felhívás, úgy gondoltuk, hogy ha már így döntöttünk, akkor jelezzük a FESZ-nek. Ugyanakkor megírtuk nekik, hogy nem értünk egyet azzal, hogy nyomást gyakorol egy-egy szervezetre. Azt érzékeltem ugyanis, hogy elvárás a bojkotton való részvétel. Ez szerintem nem helyes. De mi nem akarunk részt venni semmiféle háborúsdiban. A bojkottban való részvétel nem lehet kihatással arra a minőségi munkára - talán nem hangzik nagyképűségnek -, amit végzünk, s reményeink szerint támogatni fognak bennünket" - fogalmazott Bérczes László.

süti beállítások módosítása