Elhunyt Tóth-Tahi Máté

Elhunyt Tóth-Tahi Máté, Jászai- és Szent István-díjas színész - adta hírül a Győri Nemzeti Színház honlapja.

toth tahi

 

Tóth-Tahi Máté Budapesten született  1958. júl. 28-án. A színész művészcsaládból származott, édesapja rajztanár-festőművész volt, édesanyja pedig műfordító. Öt testvére közül kettő (Tahi Tóth László és Tahi József) szintén a színész mesterséget választotta. 

 

A színész szak elvégzése után 1980-tól két évadot játszott a kecskeméti Katona József Színházban, majd kettőt a József Attila Színházban töltött. 1984-ben lett a győri Kisfaludy Színház tagja.

Néhány emlékezetes szerepei közül: Hlesztakov (Gogol: A revizor); McMurphy (Kesey–Wasserman: Kakukkfészek); Leopold Mária (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő); Lord Frank Babberley (Thomas: Charley nénje); Julien (Barillet-Grédy: A kaktusz virága); Schneider Mátyás(Nóti-Zágon-Eisemann: Hyppolit a lakáj; Mágnás Miska (Szirmai: Mágnás Miska); Gajev (Csehov: Cseresznyéskert); Oscar Madison (Neil Simon: Furcsa pár); Bakter (Rideg: Indul a bakterház); A kövér hajótörött (Mrozek: A nyílt tengeren); Prézli (Fenyő-Novai-Böhm-Korcsmáros: Hotel Menthol).

Tóth-Tahi Máté hosszú éveken át a győri színház meghatározó egyénisége volt.

"Ember nincs, aki ne szerette volna őt, aki évekkel ezelőtt elindult az úton, ahová visszavonhatatlanul és végérvényesen megérkezett. Hiába várta vissza nagy nevettetőjét, a bohókás, dadogós komikust a győri közönség, a tőle néhány percnyire lévő színpadra soha nem talált vissza. A néző már csak ilyen. Kell neki a játék, a mindig jópofa színész, aki már akkor nyílt színi tapsot kapott, mikor feltűnt a színen. Könyörögve követeltük vissza magunknak és nem akartunk tudomást venni a betegségről, ami a nagy színészkirályok fejéről ledönti a koronát. (...) Egyszer azt mondta, van egy keresztje, amit visel. A nézőktől kapta, így együtt van vele a közönség és Isten. A háromszög megroppant. Mi itt maradtunk. Ő hazatalált" - emlékezett a színészre Werner Krisztina, a Kisalföld oldalán.

süti beállítások módosítása