Koltai Tamás: "Kerényi egy Mephisto"

Koltai Tamás kritikus volt a Klubrádió vendége, ahol Kerényi Imre a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Nemzeti Színházzal kapcsolatos kijelentéseiről beszélt. A kritikus azt is elmondta, ha nem tiltják ki, látogatni fogja a Nemzeti előadásait a következő évadban is.

 

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház leendő igazgatóját látta vendégül a Polgári Szalonban. A beszélgetés során Kerényi Imre feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, és kifejtette, ha alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, "mint a nyavalya", ugyanis "kis rabszolgákat képez". Az egykori rektor a Nemzeti Színház munkásságát is leminősítette, mondván trendi, de semmi közünk hozzá.

Úgy fogalmazott, Vidnyánszky Attila jelenlétében, "Vidnyánszky meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A történtekre nyílt levélben reagált Kulka János, aki úgy fogalmazott, Kerényi Imre helyett is szégyelli magát.  "Kerényi elveti a sulykot" - közölte ennek kapcsán Ascher Tamás a Facebookon közzétett kommentárjában.  Tiltakozott a Magyar Színházi Társaság, a Független Előadók Szövetsége, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetveRadnóti Zsuzsa, Magyar Fruzsina dramaturgok. Vidnyánszky Attila pedig elhatárolódott Kerényi Imre a Nemzeti Színházat ért kijelentéseitől.

 

koltai tamas

 

A Klubrádióban elhangzottakról:

 

Koltai Tamást a Klubrádió vendégeként kérdezték Kerényi Imre a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Nemzeti Színházzal kapcsolatos kijelentéseiről. A kritikus ennek kapcsán elmondta, szerinte Kerényi Imre túlreprezentált a magyar közéletben, pedig "egy üres ceremóniamester". "Kerényi szereti a hangzatos mondatokat, de ezek mögött semmiféle tartalom nincs. Ő tulajdonképpen annyi mindenhez nem ért, hogy az már sokoldalúságnak számít. Valaha jó rendező volt - 25 évvel ezelőtt -, azóta semmiféle érdemleges alkotómunkát nem végzett, csak szólamokban fecseg" - fogalmazott Koltai Tamás a Hetes stúdió című műsorban.

 

"Hogy jó példát mondjak, ő egy Hendrik Höfgen, a Mephisto. Csakhogy ő nem egy nagy formátumú ember, aki eladja magát, hanem egy kis formátumú ember. Nem kellene róla mint művészről beszélni, mert nem az. Tavaly együtt zsűriztem vele a POSZT-on és meglepődve láttam, hogy az égvilágon semmihez nem ért. Amihez igazán nem ért, az a színház. Nincs koherens tartalma annak, ahogy a színházról beszél, mert csak rögtönöz, fecseg. Idén nem vállalnám el, hogy egy szobában legyek vele, mert azt gondolom, hogy aki buzizik, azt ki kell söpörni mindenfajta társaságból” - fejtette ki Koltai Tamás, akit a beszélgetés másik résztvevőjéről, Vidnyánszky Attiláról is kérdeztek.

 

Koltai szerint a Nemzeti Színház leendő igazgatója fokozatosan lenullázza magát. A riporter kérdésére, miszerint látogatni fogja-e a jövőben a Nemzeti Színház előadásait, Koltai Tamás így felelt: "El fogok járni, kivéve, ha kitiltanak onnan, mert kíváncsi vagyok, hogy mi fog történni, de nem hiszem, hogy morál nélkül lehet művészetet csinálni.”

 

A Klubrádió műsora itt meghallgatható. 

 

 

süti beállítások módosítása